Prezentare generală și experiență

Departamentul nostru de Restructurare și Insolvență lucrează la cele mai înalte standarde profesionale, asistând atât debitori, cât și creditori, cu privire la toate problematicile din domeniul restructurării și insolvenței. Printre clienții noștri se numără diverse societăți naționale și internaționale de top, bănci comerciale și instituții publice.

Echipa noastră, formată din avocați și practicieni în insolvență, asistă clienți din toate sectoarele industriale, dar mai ales din industria farmaceutică, imobiliară, petrolieră, tehnologie maritimă, industria materialelor feroase și neferoase, transport sau construcții, lucrând îndeaproape și cu practicile noastre de Fuziuni și Achiziții, Drept Societar și Comercial, Drept Bancar și Finanțări, Drept Fiscal, Litigii și Arbitraj și Drept Imobiliar și al Construcțiilor.

MIHAI POPA
Mihai Popa_resize

Partener Coordonator Adjunct

Arii de practică: Restructurări & Insolvență / Faliment, Litigii & Arbitraj, Dreptul Muncii și Beneficii ale Salariaților, Drept Societar & Comercial, Asigurări

Telefon: : +40 21 202 59 00

Fax: +40 21 223 04 95

E-mail: mihai.popa@musat.ro

Adresă: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

all_underline

Mandate importante. O selecție a principalelor noastre proiecte include consultanță pentru:

  • Termoelectrica S.A., cel mai mare producător de energie electrică din România, pe parcursul procedurii de lichidare voluntară și în etapa procedurii de faliment. Echipa noastră a gestionat întreaga procedură de lichidare, incluzând elaborarea strategiei de valorificare a activelor, dar și managementul curent al societății și implementarea unei strategii de recuperare a creanțelor. Până în prezent, mai mult de 17 milioane EURO au fost distribuiți creditorilor.
  • Energoconstrucția S.A., una dintre cele mai mari companii de construcții de pe plan local, în cadrul întregii proceduri de faliment a societății. Totalul creanțelor solicitate pe parcursul procedurii se ridică la circa 100.000.000 EURO.
  • Servicii Energetice Oltenia S.A., una dintre cele mai mari companii române care acționează în domeniul mentenanței rețelelor electrice, atât în cadrul procedurii de reorganizare judiciară, cât și în etapa procedurii de faliment. Asistența în etapa reorganizării a vizat pregătirea strategiei de restructurare, redactarea planului de reorganizare, realizarea unei analize a activității juridice și economice a companiei în vederea maximizării procesului de recuperare a debitelor, gestionarea problemelor de patrimoniu și valorificarea activelor. În perioada de faliment, mandatul a constat în pregătirea strategiei de lichidare a activelor societății, finalizarea cu succes a procedurii de concediere colectivă, acțiuni de recuperare creanțe și managementul operațiunilor curente
  • Sermedic, filiala română a Servier, cel mai mare producător francez din domeniul farmaceutic, în cadrul procedurii de insolvență a doi importanți distribuitori români de produse farmaceutice, ADM Farm S.R.L. și A&G Med Trading S.R.L. Mandatul în ambele proceduri a inclus redactarea cererilor de creanțe, reprezentarea în fața judecătorului sindic și în adunările creditorilor, redactarea și apărarea apelurilor împotriva înregistrării creanțelor în tabelul de creanțe, creanțele globale solicitate de creditori ridicându-se la aproximativ 63.000.000 EURO în cazul ADM Farm, respectiv 58.000.000 EURO în cazul A&G Med Trading.
  • Kaufland România S.C.S., o filială a Grupului Schwarz, cel de-al patrulea retailer din lume, în cadrul procedurii de insolvență a unei importante companii de antreprenoriat și management de proiect în domeniul construcțiilor și instalațiilor, cu sediul în județul Brașov, având drept scop recuperarea unor creanțe garantate cu o valoare semnificativă.
  • Guvernul României și Ministerul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor (în consorțiu cu Roland Berger), în cadrul unui proces complex de restructurare a Companiei Naționale de Poștă din România, ca prim pas în vederea privatizării acesteia către un investitor strategic.
  • Autoritatea Română de Supraveghere Financiară, în legătură cu procedura de faliment a Lig Insurance, o importantă societate de asigurare/reasigurare, inclusiv privind probleme juridice complexe rezultate din procedura specială aplicabilă societăților de asigurări care întâmpină dificultăți financiare.
  • Belaria Hotels (fostul „Complex Onyx”), o importantă societate din domeniul hotelier și al restaurantelor, în cadrul procedurii de reorganizare judiciară, încheiată cu succes.
  • Anchor Group, un grup de investiții de renume din sectorul imobiliar, în cadrul procedurilor de insolvență derulate împotriva debitorilor acestuia, ca urmare a nerespectării unui contract FIDIC de construcții, cu pretenții totale de aproximativ 21.000.000 EUR.
  • Teamnet International, o importantă companie IT din România, pe parcursul procedurii sale de insolvență, a procedurii de restructurare a companiei și optimizare a activității principale.
  • Abbott GmbH & Co.KG, o companie de renume mondial din domeniul produselor farmaceutice și a aparaturii medicale, în cadrul procedurilor de insolvență a două societăți de servicii de asistență medicală, cu scopul de a recupera o serie de datorii survenite din neplata unor facturi și de a reintra în posesia echipamentului medical închiriat.
  • Deutsche Bahn Group, compania națională de căi ferate din Germania, în cadrul procedurilor de insolvență inițiate împotriva producătorilor din domeniul feroviar Astra Vagoane Arad, Meva și Romvag, pentru recuperarea unor creanțe semnificative.
  • Ansett Worldwide Aviation Services (AWAS)Dubai Aerospace Enterprise, una dintre cele mai mari companii de leasing al aeronavelor la nivel mondial, ce are în administrare peste 329 de aparate de zbor, în cadrul procedurii de faliment împotriva unei importante societăți de transport aerian low-cost.
  • Enel S.p.A., un important distribuitor european de energie, privind restructurarea cu succes a filialelor sale din România în cadrul uneia dintre cele mai extinse operațiuni de unbundling a diviziilor sale de furnizare și distribuție din România.
  • Caterpillar Financial Services, filiala locală a diviziei de finanțe a liderului mondial în producția de echipamente miniere și de construcții, în peste 30 de proceduri de insolvență și acțiuni de recuperări creanțe inițiate împotriva debitorilor români.
  • ThyssenKrupp pe tot parcursul procedurilor de insolvență inițiate împotriva unora dintre cei mai importanți debitori ai acesteia, pentru recuperarea unor creanțe de mai multe milioane de euro.
  • Roche România, în cadrul procedurilor de insolvență inițiate împotriva unui important distribuitor de produse farmaceutice din România și în cadrul procedurilor de insolvență inițiate împotriva a două lanțuri farmaceutice, în vederea recuperării unor datorii de mai multe milioane de euro.

Alte mandate reprezentative ale practicii noastre incclud asistență acordată pentru:

  • Biotest, o companie germană specializată în terapia și diagnosticarea cu ajutorul proteinelor plasmatice, în cadrul procedurii de insolvență a unui distribuitor de produse farmaceutice, în vederea recuperării unei datorii comerciale de mai multe milioane de euro, inclusiv pe calea unei acțiuni de atragere a răspunderii personale patrimoniale a foștilor membri din organele de conducere a societății.
  • Platinum Equity LLC, un grup american privat de investiții, în procesul de implementare a planului de restructurare a trei fabrici deținute de către societatea afiliată din România (AEES Power Systems S.R.L.), producătoare de componente auto pentru Volkswagen, Audi și DAF. În urma procesului de restructurare, au fost concretizate trei tranzacții către cumpărători diferiți (Sumitomo, Leoni și Kromberg & Schubert).
  • Sony Europe, producătorul de renume mondial în domeniul audio, video, comunicații și tehnologia informației, cu privire la restructurarea activităților din România.
  • Romstal Leasing IFN (parte a Grupului KBC), EFG Leasing IFN, Italo-Romena Leasing IFN și Banca Italo-Romena (parte a grupului financiar italian Gruppo Veneto), în numeroase proceduri de insolvență și executare silită inițiate împotriva debitorilor, pentru recuperarea unor creanțe în valoare de peste 33.000.000 EURO.
  • Dieselservice Papendrecht B.V., în cadrul procedurilor de insolvență având ca obiect datorii în valoare de peste 20.000.000 EURO ale unei societăți navale din România. Serviciile noastre s-au concentrat pe asistarea clientului în vederea restructurării și scoaterii șantierului naval din starea de insolvență, în vederea unei asocieri în participațiune ulterioare.
  • Monsanto Company, o importantă societate din S.U.A., din domeniul agriculturii, în legătură cu procesul de restructurare a societăților din grup.
  • PV IPPS Cyprus, lichidatorul judiciar al unei companii cipriote de tip holding, în scopul securizării activelor împotriva valorificării lor frauduloase de către fosta conducere a societăților.
  • Emon Electric, o importantă companie ce a activat în domeniul transportului și distribuției de energie electrică, în cadrul procedurii de lichidare a companiei cu scopul de a acoperi cât mai mult din totalul creanțelor acceptate, în cuantum de peste 14 milioane RON.
  • Avantaj MS, o companie de dezvoltare imobiliară din nordul României, în legătură cu implementarea unei strategii care să permită societății să își achite creanțele în perioada de observație.
  • Grup 4 Instalații, una dintre cele mai importante companii de construcție de infrastructură din Transilvania, în legătură cu implementarea unui plan de reorganizare care poate aduce distribuiri către creditori de aproximativ 10 milioane EURO.
  • Terra Business și Fastener Distribution, companii ce activează în domeniul vânzării, cumpărării și închirierii de proprietăți imobiliare, atât în etapa de observație, cât și în etapa falimentului. Mandatul nostru a inclus și analizarea viabilității unui plan de reorganizare.
  • Asset Portfolio Servicing Romania, membră a grupului APS Holding, în procedura de recuperare a unor sume de milioane de euro reprezentând debite comerciale.
  • Societățile de service din Grupul Auto Car, în legătură cu cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva uneia dintre cele mai mari societăți de asigurare/reasigurare din România, City Insurance, și recuperarea unei creanțe semnificative.
  • Wärtsilä Voyage Sweden AB (fosta Transas Marine International AB), o companie suedeză de top care se ocupă cu livrarea și instalarea de sisteme de navigație și soluții integrate de pod, soluții de formare și de simulare recunoscute, VTMS de renume și sisteme de supraveghere de coastă, în legătură cu solicitarea și recuperarea unor sume importante în de la compania IT în insolvență, Asesoft International.
  • AerSale, liderul mondial în furnizarea de aeronave aftermarket, motoare, echipamente OEM și servicii de mentenanță, în procedura de recuperare a unor sume de aproximativ 4.500.000 EURO de la Bata Sky Imobiliare – fosta companie de zboruri low-cost Blue Air – Transport Aerian S.A.
  • Aegean Airlines, un important operator de transport aerian din Grecia, în cadrul procedurii de insolvență a Paravion Tour, societate ce desfășoară activități de tur-operator în România, precum și în legătură cu o acțiune în pretenții formulată de pasageri ai companiei de transport aerian.
  • Mundipharma Medical CEE GmbH, o companie austriacă din domeniul produselor farmaceutice, în cadrul procedurii de insolvență și de faliment a unei importante companii din România care se ocupă cu importul și distribuția de produse farmaceutice și aparatură medicală, cu scopul de a recupera contravaloarea unor produse farmaceutice livrate în baza unui contract de distribuție.
  • București Mall Development and Management, societate afiliată Anchor Group, în proceduri de recuperare a debitelor împotriva chiriașilor din București Mall și Plaza Romania. De asemenea, am asistat cu succes clientul și în cadrul procedurilor extra-judiciare și în cadrul negocierilor cu reprezentanții chiriașilor.
  • Europejskie Biuro Ochrony Finansów Sp. z o.o., Sp. K. (Biroul European pentru Protecția Finanțelor), o companie cu experiență bogată în domeniul recuperării de creanțe, pentru recuperarea unor sume importante de la Glass Com AR & AD, un distribuitor important de piese auto.
  • Cooperative Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank BA, o companie olandeză multinațională specializată în servicii financiare și bancare, în legătură cu strategia și măsurile ce trebuie adoptate cu referire la procedura de insolvență a Oltchim S.A., una dintre cele mai mari companii din industria chimică deținută de Stat, în vederea recuperării unei datorii semnificative.
  • Petrom S.A., în procedura de recuperare a unei creanțe de peste 30.000.000 EUR, în cadrul procedurilor de insolvență a unei companii ce a deținut o rafinărie.
  • Sigvaris, o societate elvețiană, în procedura de recuperare a unei creanțe importante, pe parcursul procedurii de insolvență a Flebexpert, o companie românească de distribuție a echipamentelor medicale.
  • Tricon Energy, o companie americană ce operează la nivel global, specializată în tranzacții complexe și logistică în sectorul petrochimic, în cadrul procedurii de insolvență a Oltchim S.A., cel mai mare producător de substanțe chimice din România, în vederea recuperării unei datorii de peste 1.000.000 USD.
  • Sefi, o companie franceză ce activează pe piața securității în incendii, în procedura de insolvență a principalului producător din România de pe piața securității electronice. Au fost recuperate creanțe semnificative și echipamentele acordate debitorului.
  • Trust International Insurance and Reinsurance Company B.S.C., un important broker de asigurări, în cadrul procedurii de faliment a Astra Asigurari S.A. și a Carpatica Asig, în vederea recuperării unor creanțe importante.
  • ECE Projektmanagement Romania, în cadrul procedurilor de insolvență/faliment al companiilor MYO-o și River Invest, în vederea recuperării unor creanțe importante.
  • First Bank S.A., una dintre băncile importante din România, asupra unor aspecte juridice complexe legate de recuperarea unor creanțe garantate semnificative în cadrul procedurii de insolvență deschise față de un client al băncii.
  • Teamnet Business Services, o companie importanta IT – HUB, pe parcursul procedurilor de pre-insolvență și negocierea unui acord în instanță cu creditorii companiei, printre care se numără entități bancare locale importante.
  • Ferro Performance Pigments Romania (parte din grupul de firme internaționale Ferro) în vederea recuperării unei creanțe importante în procedura de insolvență a Eco-Rom Ambalaje.
  • Compania de Apă Târgovişte, în procedura de recuperare a unei datorii de peste 4.000.000 EUR de la societățile Confort și Vel Service, ambele fiind societăți de renume în domeniul infrastructurii din România.
  • Rizzo Ecologic, o companie de origine italiană cu activitate în domeniul colectării apelor reziduale, tratare și eliminare împotriva unui debitor român, pe parcursul procedurii de insolvență declanșate ca urmare a unui litigiu comercial în valoare de mai multe milioane de euro.
  • JTEKT Corporation, o companie japoneză producătoare de rulmenți, componente de transmisie, sisteme de direcție și unelte, în cadrul procedurii de insolvență derulate împotriva Rulmentul S.A. Brașov, cel mai mare fost producător de rulmenți din România, în vederea recuperării unor datorii semnificative.
  • Biat Constructions International, o importantă societate de construcții, pe parcursul procedurii de insolvență și a procesului de reorganizare.
  • TSR Czech Republic, liderul de piață din Cehia în domeniul comercializării și prelucrării deșeurilor feroase și neferoase, în cadrul procedurii de insolvență inițiate împotriva Cuprom S.A., societate română activând în același domeniu, în vederea recuperării unei datorii comerciale în valoare de mai multe milioane de euro.
  • Raiffeisen Bank S.A., în cadrul procedurilor de insolvență inițiate împotriva grupului Paneuro alcătuit din 40 de societăți.
  • Electrocentrale București S.A., unul dintre cei mai mari furnizori de stat de energie electrică, împreună cu Dalkia International S.A. privind restructurarea capacității de producție. Serviciile noastre au fost solicitate pentru realizarea unei analize aprofundate a aspectelor de reglementare, redactarea documentației necesare implementării strategiei de restructurare, evaluarea premiselor obligatorii pentru obținerea aprobării din partea Consiliului Concurenței, organizarea structurilor societare, finanțarea capitalului social, acordurile acționarilor și aspectele de administrare corporativă.
  • Tchibo Kft, pe parcursul procedurilor de restructurare și insolvență inițiate împotriva Eurocafe. Mandatul nostru a inclus de la redactarea cererii de insolvență până la reprezentarea în fața instanței și pe parcursul întâlnirilor legate de procesul de insolvență, pregătirea și prezentarea strategiei pentru recuperarea creanțelor.
  • Remco România, filiala din România a unei societăți de construcții olandeze reputate, Remco Ruimtebouw, în cadrul procedurii de insolvență inițiate împotriva Spicul S.A., în vederea recuperării unor creanțe semnificative.
  • Banca Transilvania, în cadrul unor proceduri de insolvență inițiate împotriva diverșilor debitori ai băncii, cum ar fi Foraj S.A., Rovimet, Drilling Service și Bat Service, pentru recuperarea unor sume importante.
  • Avicola Mihăilești, una dintre cele mai mari societăți din domeniul aviculturii și a procesării cărnii, în cadrul procedurilor de insolvență împotriva Petcu Trans Company S.R.L și Neferu Intercom.
  • Alex Bega Comimpex, Greek PR S.R.L. și Gaz Sud în cadrul mai multor proceduri de insolvență. Mandatul nostru a presupus redactarea rapoartelor de due dilligence cu privire la situația datoriilor financiare, negocieri cu creditorii, activități de mediere între părți, cât și asistență și reprezentare a intereselor clienților noștri pe parcursul procedurilor de insolvență în fața instanțelor de judecată.
  • Atlas Telecom, o filială locală a unui grup internațional activ pe piața telecomunicațiilor (supusă în prezent la rândul ei procedurii insolvenței), în legătură cu restructurarea și vânzarea rețelei sale din fibră optică către First Classs Telecom.
  • Axor Europe S.R.L., afiliată unui important dezvoltator belgian de proiecte imobiliare, Extensa Group, pe parcursul procedurii de insolvență inițiate împotriva S.C. Prodesign Engineering S.R.L pentru recuperarea unor creanțe importante.
  • Dr. Reddy’s Laboratories, un important producător de produse farmaceutice, în cadrul procedurii de insolvență inițiate împotriva unui distribuitor important de medicamente, Montero SA, în vederea recuperării unei datorii semnificative.
  • East Bridge Group, unul dintre cele mai mari fonduri din Europa Centrală cu activitate în sectorul imobiliar, privind întocmirea și aprobarea, de către auditori și instanță, a unui plan de restructurare pentru o societate locală cu capital de stat, în cadrul unei proceduri de insolvență având o valoare de circa 50.000.000 EUR.

Aprecieri 


Publicația juridică internațională Chambers Global recomandă Mușat & Asociații drept lider în domeniul Restructurării și Insolvenței.

„Abordarea față de client este impecabilă, reacția este promptă și exactă, experiența este vastă acoperind o gamă variată de aspecte juridice.”Sursă: Chambers & Partners

„Avocații oferă soluții, manifestă inițiativă proactivă, oferă sprijin continuu, răspund rapid, sunt foarte eficienți și bine informați.” Sursă: Chambers & Partners

Clienții consideră Mușat & Asociații „o firmă cu un înalt nivel de profesionalism, cu o echipă extraordinară de avocați ce dețin cunoștințe aprofundate”. Sursă: Legal 500

Mușat & Asociații: „O firmă cu standarde internaționale și un actor important pe piața locală”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții spun: „Avocații dau dovadă de o cunoaștere profundă a aspectelor juridice și comunică proactiv și prompt.” Sursă: Chambers & Partners

„Surse din piață sunt de acord că firma este unul dintre liderii în domeniu și subliniază că un atu îl reprezintă departamentul extins de litigii.” Sursă: Chambers & Partners

Potrivit clienților: „Echipa are cunoștințe excelente în domeniul insolvenței, lucrând în mod eficient împreună”. Sursă: Chambers & Partners

„Firma este implicată în unele dintre cele mai importante cazuri, ce sunt adesea primele din categoria lor”, spun colegii de breaslă. Sursă: Chambers & Partners

Mușat & Asociații deține „o parte dominantă a pieței” și „se bucură de respect din partea concurenților și a clienților”. Sursă: IFLR 1000

Clienții apreciază serviciile flexibile ale societății: „Sunt prezenți atunci când este nevoie de ei, chiar și în scurt timp”. Sursă: Chambers & Partners

„Concurează cu ușurință cu orice altă firmă internațională, în ceea ce privește acoperirea, expertiza și viziunea.” Sursă: Legal 500

Clienții Mușat & Asociații declară despre echipa de avocați specializați că sunt „experți în domeniul energetic”. Sursă: Legal 500

Clienții scot în evidență capacitatea firmei de a “respecta termenele și de a îndeplini așteptările clienților,” adaugând că “înțeleg ce dorim”, “răspund rapid,” și oferă “servicii de calitate înaltă”. Sursă: Chambers Europe

Clienții declară: „Firma a fost capabilă să pună la dispoziție avocați specializați în cel mai scurt timp – firma este deosebit de promptă”. Sursă: Chambers & Partners

„Implicarea deplină a Mușat & Asociații este cu adevărat apreciată”. Mai mult, „Mușat combină cunoștințele tehnice aprofundate cu un înalt nivel al înțelegerii business-ului”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții apreciază „vastele cunoștințe din industrie și serviciile excelente ale avocaților”. Sursă: Chambers & Partners

„Echipa este inovatoare, creativă și dedicată descoperirii celor mai bune soluții”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții recomandă Mușat & Asociații pentru „atitudinea impresionantă în domeniu și energia și timpul dedicate clienților”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții sunt impresionați de echipa acestei firme „care este extrem de promptă”, subliniind că „se pare că cineva este disponibil în orice moment”. Sursă: Chambers & Partners

„Dovedind excelență pe toate planurile”, echipa Mușat și Asociații este extrem de apreciată și are un palmares impresionant” și „avocați bine instruiți și profesioniști”. Sursă: IFLR 1000

VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email