Partener
Arii de practică: Concurență / Ajutor de Stat & Drept European, Sănătate / Domeniul Farmaceutic & Proprietate Intelectuală, Litigii & Arbitraj
Telefon: +40 21 202 59 09
Fax: +40 21 223 04 95
E-mail: anca.buta@musat.ro
Adresă: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România
Anca Buta Mușat este unul dintre cei mai reputați și experimentați avocați de dreptul concurenței de pe piață, având o experiență profesională de peste 17 ani în asistarea clienților internaționali și locali cu privire la o gamă extinsă de probleme de dreptul concurenței, inclusiv privind practici și comportamente anticoncurențiale și proceduri de autorizare a concentrărilor economice. Anca a reprezentat numeroși clienți în toate etapele procedurilor și investigațiilor desfășurate de autoritățile de concurență, atât la nivel național, cât și la nivelul UE, asistându-i, de asemenea, și în legătură cu aspecte privind exclusivitatea, practici de tip cartel, diverse mecanisme de aplicare a normelor de către autoritatea de concurență, negocieri privind remediile ce pot însoți aprobările anti-trust, programe de conformitate (inclusiv programe de instruire și inspecții inopinate simulate), precum și în legătură cu scheme de ajutor de stat și contracte de achiziții publice de servicii. De-a lungul anilor, Anca a avut un rol important în structurarea diverselor tipuri de contracte trimise spre aprobare Consiliului Concurenței și în obținerea unor derogări individuale.
Anca este recunoscută și pentru vasta sa experiență în dreptul proprietății intelectuale (DPI), inclusiv în proceduri și litigii complexe de anulare a brevetelor de invenții, redactarea și negocierea contractelor de licențiere a mărcilor și a brevetelor, acordurilor de franciză, precum și în aspecte legate de gestionarea și valorificarea portofoliilor de DPI. Anca este unul dintre cei mai reputați avocați în dreptul farmaceutic și dreptul proprietății intelectuale din România, oferind asistență juridică integrată unora dintre cei mai importanți clienți din această industrie.
Anca a asistat clienți dintr-o gamă largă de industrii, inclusiv construcții, farmaceutice, dispozitive medicale, software, internet, retail, industria alimentară, industria berii, cosmetice, mass-media, sectorul bancar, asigurări & pensii.
Anca este implicată și în promovarea inițiativelor privind dreptul concurenței, prin intermediul dezbaterilor publice sau documentelor de poziție și este membru activ al DLC – Distribution Law Center, prima platformă pan-europeană pentru avocați, practicieni și studenți, ce are ca scop furnizarea de informații esențiale privind problemele de drept din domeniul distribuției și concurenței, atât la nivel național, cât și european.
Carieră și calificări
STUDII
- Studii postuniversitare, Dreptul Concurenței, King’s College Londra, (2006-2007)
- LL.M, Practică comercială transfrontalieră, Universitatea din Salzburg/ Universitatea Pacific (2004-2005)
- Licență în drept, Universitatea din București (2003)
CARIERĂ
- Experiență în cadrul Muşat & Asociaţii: 19 years
- Partner, Muşat & Asociaţii 2007 to date
- Senior Associate, Muşat & Asociaţii 2003 – 2007
LIMBI VORBITE
- Engleză, Franceză, Greacă și Română
Experiență relevantă
Anca a acordat asistență pentru:
CONCURENȚĂ, ANTITRUST & AJUTOR DE STAT:
- Un important furnizor de servicii de telecomunicații (ca agent de monitorizare numit de Consiliul Concurenței), în legătură cu supravegherea implementării angajamentelor asumate de client și distribuitorii săi pe piața de produse și servicii pre-plătite din România.
- Unul dintre cei mai importanți producători globali de produse farmaceutice și de echipamente pentru diagnostic, în legătură cu prima investigaţie din România care a vizat un presupus abuz de poziţie dominantă în industria farmaceutică.
- Unul dintre principalii doi operatori de rețele de cablu din România, în legătură cu o investigaţie antitrust iniţiată de Consiliul Concurenţei privind un abuz de poziţie dominantă al operatorului principalei reţele de cablu din România, prin refuzul de a retransmite un canal must-carry operat de client şi în legătură cu atacarea unei decizii a autorităţii recomandând modificarea legislaţiei privind statutul must-carry.
- Unul dintre principalii producători globali de armament și muniție de război, în legătură cu atacarea unei decizii a autorității naționale de concurență, privind presupusa trucare a licitaţiilor organizate în vederea achiziţiei de armament de infanterie, muniţie şi aparatură optică de către Ministerul Apărării Naţionale din România.
- O societate multinaţională producătoare de bere în legătură cu pregătirea procedurii de control al concentrării economice ocazionate de achiziţia anumitor mărci de bere de pe piaţa din România.
- Unul dintre principalii producători globali de aparatură electrocasnică pentru uz profesional, în legătură cu atacarea unei decizii a autorității naționale de concurență pe piețele comercializării de echipamente electrice şi electronice şi de gestionare a deşeurilor acestora, cu privire la posibila încălcare a legii concurenţei prin campaniile de colectare de tip „buyback” desfăşurate de producători, distribuitori şi asociaţiile de colectare.
- Agenții de publicitate și de achiziții media din România, într-o investigaţie declanşată de autoritatea naţională de concurenţă pe piaţa de achiziţie de spaţiu publicitar.
- Unul dintre jucătorii de top de pe piața de servicii de tipărire din România, într-o investigaţie declanşată de autoritatea naţională de concurenţă privind presupusa trucare a licitațiilor și alte presupuse practici anticoncurențiale privind prețurile de vânzare săvărșite de Client și unul dintre concurenții săi.
- Cel mai mare producător de medicamente din Franța și subsidiara sa din România, cu privire la realizarea unui sistem de distribuţie special pentru unul dintre produsele sale, pentru a asigura conformitatea acestora cu reglementările concurenţiale.
- Un producător global de medicamente, în legătură cu aspectele de concurență incidente în activitatea zilnică a societății și cu privire la realizarea unui sistem de distribuţie special pentru unul dintre produsele sale, pentru a asigura conformitatea acestora cu reglementările concurenţiale.
- Subsidiara din România a unui furnizor global de utilități, într-o investigaţie declanşată de autoritatea naţională de concurenţă privind un abuz de poziţie dominantă.
- Subsidiara din România a uneia dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, într-o investigaţie declanşată de autoritatea naţională de concurenţă ca urmare a plângerii unui distribuitor privind un presupus abuz de poziție dominantă al Clientului, în baza refuzului de a furniza anumite comenzi de medicamente.
- O companie farmaceutică din Elveția (una dintre principalele companii farmaceutice din lume), în procedura administrativă inițiată de autoritatea națională de concurență ca urmare a unei plângeri privind un presupus abuz de poziție dominantă prin încercări de a întârzia intrarea pe piață a medicamentelor generice.
- Una dintre cele mai mari companii de asigurări din Europa, în cadrul unei investigaţii complexe privind participarea acesteia într-un cartel de fixare a preţurilor pe piaţa pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II). Investigaţia a fost ulterior finalizată de autoritatea de concurenţă prin constatarea inexistenţei unei fapte anticoncurențiale.
- Filiala din România a uneia dintre cele mai importante companii de asigurări din Europa, în legătură cu investigația declanșată de Consiliul Concurenței din România privind piaţa pensiilor obligatorii administrate privat, precum și în procedurile judiciare inițiate împotriva deciziei autorității.
- Unul dintre principalii importatori și distribuitori de medicamente pe piața locală, în legătură cu investigația declanșată de Consiliul Concurenței din România ca urmare a hotărârii distribuitorilor de a opri furnizarea medicamentelor către farmacii și spitale. Investigația s-a încheiat fără sancționarea clientului nostru.
- Unul dintre cei mai renumiți producători globali de arme de calibru mic, în legătură cu investigația declanșată de Consiliul Concurenței din România privind presupusa trucare a licitaţiilor organizate în vederea achiziţiei de armament de infanterie şi aparatură optică de către un Minister.
- Un important producător croat de medicamente, în legătură cu investigaţia derulată de Consiliul Concurenţei cu privire la o pretinsă încălcare a normelor de concurență atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE, prin restricționarea comerţului paralel.
- Ministerul Român al Transporturilor, în legătură cu aspectele de ajutor de stat aferente privatizării CFR Marfă, inclusiv reprezentarea clientului în fața autorității naționale de concurență și a Comisiei Europene, pentru obținerea aprobării strategiei de privatizare.
- O companie multinațională finlandeză din domeniul telecomunicațiilor și tehnologiei informațiilor, privind aspecte de dreptul concurenței și de ajutor de stat aferente unui proiect de tip green field din România, inclusiv asistență și reprezentare în fața Comisiei Europene, autorității naționale de concurență și a autorităților locale competente, cu privire la diverse scheme de ajutor de stat.
- Un important grup italian din domeniul energiei și utilităților, cu privire la autorizarea concentrării economice de către Comisia Europeană, ocazionate de achiziţia pachetului majoritar de acțiuni în cadrul uneia dintre cele mai mari societăţi distribuitoare de energie electrică din România, precum și menținerea relației cu Comisia Europeană în chestiuni privitoare la ajutorul de stat ce decurg din privatizarea companiei. Aceasta a fost prima notificare de concentrare economică privitoare la o tranzacție din România, trimisă către Comisia Europeană, ulterior aderării la Uniunea Europeană.
- Unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de medicamente, în legătură cu inspecțiile inopinate și investigația declanșată de Consiliul Concurenței din România pe piața insulinei. Precum și în procedurile și litigiile având ca obiect anularea deciziei Consiliului Concurenţei.
- O serie de clienţi incluzând un retailer internațional din Marea Britanie, un retailer de modă din Irlanda, un designer și producător de mobile de lux din Danemarca, un lanț hotelier internațional full service, cu privire la structurarea şi implementarea unor rețele de franciză în România și în țările vecine.
- Un designer american ce comercializează și distribuie haine, pantofi și accesorii de marcă, cu privire la o franciză acordată în exclusivitate unei companii din Turcia, inclusiv pe teritoriul României.
- Divizia de diagnostic a unuia dintre cei mai importanţi producători mondiali de medicamente și subsidiara sa locală, cu privire la întreaga gamă de aspecte concurențiale asociată achiziției diviziei de diagnostic in vitro de către Top Diagnostic (una dintre ele mai importante companii românești din domeniu), inclusiv notificarea operaţiunii de concentrare economică la Consiliul Concurenţei şi obţinerea autorizării acesteia.
- Unul dintre cei mai importanți producători FMCG din România, cu privire la autorizarea concentrării economice ocazionate de vânzarea operațiunilor sale de producere a nucilor și semințelor către un producător de snack-uri din Germania.
- Subsidiara din România a unei societăți multinaţionale producătoare de bere, cu privire la numeroase aspecte de dreptul concurenței, inclusiv în cadrul procedurilor de notificare a operaţiunii de concentrare economică şi autorizare apărute în urma achiziţiei pachetului majoritar de acțiuni în unul dintre cei mai de tradiţie şi de renume producători de bere din România.
- Filiala locală a unui gigant internaţional în domeniul construcţiilor de drumuri, cu privire la o investigaţie declanșată de Consiliul Concurenţei din România privind o pretinsă trucare a unei licitaţii pentru servicii de întreținere drumuri.
- Un dezvoltator imobiliar de top şi operator a două dintre cele mai importante centre comerciale din Bucureşti, cu privire la o investigaţie sectorială pe piaţa operării de cinematografe din România.
- Un important emitent de bonuri de masă de pe piaţa din România, în legătură cu o plângere către autoritatea naţională de concurenţă cu privire la existenţa unei înţelegeri anticoncurenţiale între trei jucători importanţi de pe piaţa bonurilor de masă. Urmare a plângerii formulate, autoritatea a lansat o investigaţie pe această piaţă.
- Filiala locală a unuia dintre cei mai importanţi procesatori de carne de pui şi vită din Turcia, cu privire la aspectele de control al concentrării economice ocazionate de achiziţia a trei ferme de pui de la un grup de companii cu sediul în Ungaria.
- Filiala locală a unuia dintre cei mai importanţi producători de scări rulante şi ascensoare din lume, cu privire la o investigaţie sectorială declanșată de Consiliul Concurenței pe piața de scări rulante şi ascensoare din România, în conformitate cu procedurile demarate la nivelul UE de Comisia Europeană.
- Una dintre cele mai importante bănci cu sediul central în România, în legătură cu investigaţia desfăşurată de Consiliul Concurenţei având ca obiect piaţa serviciilor bancare din România.
- O companie globală specializată în produse farmaceutice, în legătură cu investigaţia şi inspecţiile inopinate desfăşurate de Consiliul Concurenţei din România cu privire la anumite pieţe de medicamente, precum şi în legătură cu diverse aspecte concurenţiale ocazionate de contracte de distribuţie încheiate cu distribuitorii angro.
- Un grup internaţional specializat în producţia de materiale de construcţie şi ventilaţie, în legătură cu toate aspectele concurenţiale implicate de achiziţia a două societăţi române, inclusiv pregătirea notificării operaţiunii de concentrare economică şi obţinerea autorizării din partea Consiliul Concurenţei.
- Filiala europeană a unui conglomerat japonez de produse de inginerie şi electronice, în legătură cu implementarea unui nou sistem de distribuţie a utilajelor grele.
SĂNĂTATE/FARMA & PROPRIETATE INTELECTUALĂ:
- Cel mai mare producător de medicamente din Franța și subsidiara din România, în legătură cu stabilirea unor sisteme de furnizare de urgență a produselor, în așa fel încât să fie respectate cerințele legii concurenței.
- Un producător global de medicamente, în legătură cu stabilirea unor sisteme de furnizare de urgență a produselor, în așa fel încât să fie respectate cerințele legii concurenței.
- O companie biofarmaceutică globală și mai multe subsidiare din România, cu privire la protecția brevetelor sale în contextul amenințării privind lansarea în România a unor variante generice ale medicamentelor sale cel mai bine vândute, cu mai mult de 5 ani înainte de expirarea protecției brevetului.
- Cel mai mare producător de medicamente din Franța, cu privire la implementarea sistemului clawback, în conformitate cu regulamentul Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, inclusiv revizuirea cadrului legislativ aplicabil, elaborarea strategiei (inclusiv opțiunile disponibile și potențialele riscuri juridice), reprezentarea clientului pe durata negocierilor cu autoritățile publice și în chestiuni de reglementare privind prețul medicamentelor pe piața din România, precum și o analiză a legislației secundare din România.
- O companie farmaceutică multinațională din Elveția în toate aspectele de reglementare din România, inclusiv (i) negocierea și încheierea a doua Protocoale cu Casa Națională de Asigurări pentru desfășurarea studiilor clinice și co-finanțarea tratamentului unor pacienți suferind de leucemie cronică mieloidă (CML) și tumori stromale gastrointestinale (GIST), (ii) coordonarea cu autoritățile competente în sectorul farmaceutic pentru atestarea administrativă a companiilor generice înainte ca brevetul clientului să expire (iii) reprezentarea în fața Ministerului de Sănătate Publică în legătură cu anumite chestiuni privitoare la prețul unor produse.
- Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume cu privire la: (i) chestiuni de reglementare a prețurilor medicamentelor și compensarea acestora, (ii) aspecte de protecția datelor cu caracter personal în contextul studiilor clinice, inclusiv revizuirea propunerii Consiliului Naţional de Etică pentru modificarea formularului de consimțământ în cunoștință de cauză și încheierea contractelor pentru efectuarea studiilor clinice cu trei protocoale, (iii) reglementările privind combaterea corupției, (iv) aspecte de reglementare privind campaniile de promovare, (v) implementarea sistemului de distribuție direct-către-farmacie, etc.
- Una dintre cele mai mari companii farmaceutice și de îngrijire medicală din lume, cu privire la o gamă largă de aspecte juridice, precum (i) încheierea unui Protocol cu Casa Națională de Asigurări în vederea suportării costurilor suplimentare ce le revin pacienților în urma achiziționării produselor companiei, în contextul noului TRP (Compensarea prețului de referință), (ii) accesul la datele medicale de la un centru privat de dializă, (iii) încheierea unui acord de servicii cu Euromedic, unul dintre cele mai mari spitale private din România (iv) evidențierea opțiunilor de transfer al costurilor pentru plata taxei claw-back către un Minister (v) aspectele de reglementare privind relațiile dintre companiile farmaceutice și profesioniștii din domeniul sănătății, etc.
- O companie românească de brokeraj, în legătură cu negocierile care au dus la achiziționarea de software specific de brokeraj de la un dezvoltator indian.
- Unul din cei mai mari producători de conţinut audio-vizual din România, în ceea ce privește diferite aspecte legate de respectarea drepturilor de autor în relațiile cu companiile de cablu, în special cu liderul pieței românești de retransmitere prin cablu.
- Filiala românească a celei mai renumite inițiative private mondiale de ajutor umanitar pentru copii, cu privire la diferite aspecte controversate privind încălcarea drepturilor exclusive la marcă deținute de către aceasta.
- Filiala locală a celei mai mari companii de cosmetice din lume, în mai multe litigii privind încălcarea mărcilor diviziei sale de lux, de către entități din România, prin importul neautorizat și vânzarea de produse contrafăcute.
- Cel mai mare retailer român de piese de schimb pentru autovehicule, în legătură cu importul de piese de schimb individuale pentru autovehicule, din perspectiva cadrului legislativ nou cu privire la sancțiunile impuse pentru vânzarea de piese de schimb contrafăcute.
- Una dintre cele mai importante companii de tehnologie la nivel mondial, în ceea ce privește aspectele privind drepturile de proprietate intelectuală legate de lansarea versiunii în limba română a unuia dintre cele mai mari magazine de muzică și videoclipuri on-demand.
- Una dintre casele de discuri de top din România, într-o dispută referitoare la obligația de plată către organismele de gestiune colectivă a taxei reprezentând timbru muzical, aferente discurilor vândute în România.
- O companie europeană de top din domeniul telecomunicațiilor, în legătură cu protecția portofoliului acesteia de mărci în România împotriva încălcărilor de către terţi a mărcilor sale de renume, inclusiv a unei mărci de culoare deținută de Client, în contextul procesului de rebranding al subsidiarelor sale din România.
- Unul dintre cei mai renumiți producători germani de utilaje pentru industria de prelucrare a lemnului, în vederea asigurării protecției portofoliului său de brevete în România.
- Un producător important de bunuri de larg consum, în două litigii cu privire la încălcarea mărcii sale desemnate ca brand de top pe piața românească a semințelor și oleaginoaselor, precum și a drepturilor aferente asupra desenelor și modelelor industriale.
- Un companie globală ce realizează proiecte inovatoare de cercetare, cu privire la înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a mai multor mărci purtătoare de mesaje într-o campanie promoțională pentru medicamente inovatoare anti-vertij. Mandatul nostru a inclus întreaga procedură de înregistrare și reprezentare în fața OSIM.
- Una dintre principalele companii farmaceutice producătoare de medicamente generice din Europa Centrală și de Est, în mai multe mandate de cercetare privind protecția conferită în România de diferite brevete de invenție europene și internaționale.
- O asociație profesională non-profit a producătorilor de muzică, în legătură cu aspecte de gestiune colectivă obligatorie a drepturilor de autor în România.
- Unul dintre principalele grupuri producătoare de medicamente inovatoare din Letonia, în mai multe litigii având ca obiect protecția mărcilor sale împotriva cererilor de înregistrare a unor mărci similare de către anumite companii generice.
- Asistență juridică și reprezentare pentru un important radiodifuzor din Europa, în legătură cu aspectele privind drepturile de autor cu care se confruntă Clientul în activitatea sa din România, în calitate de al treilea cel mai mare radiodifuzor privat din România.
- Unul dintre cei mai mari producători de echipamente de telecomunicații din China și din lume (și filiala sa din România), într-un litigiu privind încălcarea unui brevet (inclusiv acțiuni în încetare și cereri de interventie a autorității vamale), înaintate în mai multe juridicții din întreaga lume de către un renumit „patent troll”.
- O importantă companie biofarmaceutică și mai multe dintre filialele sale, în legătură cu amenințarea determinată de intenția de lansare în România a unei versiuni generice a unui medicament lider de piață folosit în tratamentul virusului HIV, cu mai mult de 5 ani înaintea expirării protecției conferite de brevet.
- O importantă asociație globală de furnizori de produse DIY într-un litigiu împotriva încălcărilor continue a uneia dintre cele mai cunoscute mărci comunitare ale sale de către un fost distribuitor, și el parte dintr-un lanț European de retaileri DIY.
- O companie germană de top din domeniul telecomunicațiilor, în legătură cu protecția portofoliului acesteia de mărci în România împotriva încălcărilor de către terţi a mărcilor sale de renume, prin înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.
- Un producător important de bunuri de larg consum, într-un litigiu complex înaintat de un producător american de produse de băcanie, cu privire la presupusa încălcare a mărcii sale înregistrate de culoare și anume culoarea violet folosită pe produse, prin intermediul promovării unor produse în pachete de culoare violet.
- O companie internațională din domeniul telecomunicațiilor, în legătură cu lansarea unui player media, unul dintre cele mai așteptate evenimente din industria de divertisment online din România.
- Una dintre cele mai importante companii la nivel mondial ce administrează un motor de căutare pe Internet, în ceea ce privește lansarea în România a unei platforme internaționale de video-sharing. Mandatul nostru a inclus negocierea contractului de licență neexclusivă încheiat cu societatea colectivă relevantă, cu privire la acordarea drepturilor economice necesare pentru operarea unui asemenea serviciu pe piața din România.
- Unul dintre cei mai importanți producători mondiali de medicamente inovatoare, în legătură cu protecția unuia dintre produsele acestuia și a drepturilor de proprietate intelectuală ce decurg din înregistrarea brevetelor.
- Un distribuitor din Turcia de mărci de dulciuri de calitate, în legătură cu managementul portofoliului acestuia de mărci în România, inclusiv reprezentarea într-o dispută pentru o pretinsă încălcare de către Client a anumitor mărci și soluționarea pe cale amiabilă a acesteia.
- Un producător de medicamente din Estonia, privind încălcarea mărcii sale farmaceutice la nivel internațional și european de către o companie din India din aceeași industrie, prin încercarea de a înregistra în România o marcă similară cu cea deținută de client.
- Unul dintre cei mai renumiți producători germani de utilaje pentru industria de prelucrare a lemnului, în vederea asigurării protecției portofoliului său de brevete în România.
- Un important radiodifuzor din Europa, prin acordarea de asistență juridică și reprezentare în legătură cu problemele privind drepturile de autor cu care se confruntă Clientul în activitatea sa din România.
- Filiala din România a unui important grup de radiodifuziune din Europa în legătură cu diverse aspecte de DPI aferente procesului de înregistrare a mărcilor din România, inclusiv asistență privind aspecte specifice de proprietate intelectuală ca urmare a achiziționării unei televiziuni de muzică.
- Unul dintre principalii producători mondiali de medicamente inovatoare, cu privire la protecția drepturilor de brevet și de marcă, inclusiv în procedurile de formulare și depunere a cererilor necesare, precum și reprezentarea clientului în fața instanțelor românești în proceduri privind încălcarea drepturilor conferite de brevetele de invenție.
- Unul dintre principalii producători mondiali de medicamente inovatoare în cadrul procedurilor de contestare a autorizațiilor de introducere pe piață acordate mai multor producători de medicamente generice, precum și pentru protecția drepturilor DPI și de promovare ale Clientului.
- O prestigioasă organizație sportivă internațională și filiala sa din România, în mai multe dispute privind încălcarea de către terți a DPI asupra Mărcilor și Simbolurilor Olimpice protejate în favoare Clienților noștri prin Statutul Olimpic, recunoscute ca atare prin intermediul unor aranjamente internaționale privind mișcarea sportivă mondială și organizarea competițiilor sportive periodice.
- Un producător și retailer internațional de electronice, în procedura de dobândire a drepturilor asupra invențiilor create de angajații săi din România.
- Un important angrosist și retailer din domeniul modei, cu sediul în Statele Unite, în legătură cu portofoliul de mărci înregistrate, inclusiv monitorizarea mărcilor și furnizarea unor rapoarte privind mărcile identice și similare ce pot încălca drepturile Clientului.
- O organizație europeană responsabilă cu certificarea denumirilor de origine sau indicațiilor geografice protejate pentru produse agricole din Franța, într-un litigiu referitor la protecția mărcii sale împotriva încălcărilor săvârșite de cel mai mare producător de vinuri din România.
- O companie germană de top din domeniul telecomunicațiilor, în legătură cu protecția portofoliului său de mărci în România împotriva încălcărilor de către mai multe companii din România active in domenii precum telecomunicații, divertisment, IT sau servicii industriale, a mărcilor sale de renume, inclusiv a mărcii de culoare “magenta”, inclusiv în procedurile de încălcare a dreptului la marcă derulate împotriva unei companii din România pentru utilizarea neautorizată a unuia dintre brevete într-un reality show difuzat online.
- Unul dintre cei mai mari retaileri globali de modă, într-o dispută având ca obiect încălcarea drepturilor asupra mărcii, inițiată împotriva unei societăți românești pentru contrafacerea unor produse, inclusiv redactarea unor dispoziții de întrerupere și încetare a activității împotriva companiei și asistență în soluționarea disputei.
- Unul dintre cei mai importanți designeri din Marea Britanie, într-o dispută având ca obiect încălcarea drepturilor asupra mărcii, inițiată împotriva unei societăți românești pentru contrafacere prin comercializarea produselor contrafăcute pe piața românească.
- Unul dintre cei mai importanți retaileri din România, membru al grupului Delhaize, într-o dispută având ca obiect încălcarea drepturilor asupra mărcii, inițiată împotriva Clientului de către un important producător german de îmbrăcăminte sport, precum și încălțăminte sport și de stradă, pentru pretinsa contrafacere a produselor de încălțăminte sport de marcă.
- Un producător internațional de vopsele și lacuri, cu privire la înregistrarea la Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne și la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a mai multor mărci, precum și asistență și reprezentare în procedura de opoziție împotriva înregistrării.
- Unul din liderii de piață în producția mondială de medicamente originale, în legătură cu protecția mai multor mărci și brevete ale grupului valabile în România, inclusiv redactarea diverselor documente juridice.
- Unul dintre cei mai importanți producători globali de medicamente într-o dispută având ca obiect încălcarea drepturilor asupra mărcii de către o companie locală în cadrul importurilor paralele de produse ale Clientului în România.
- Unul dintre cei mai importanți producători mondiali de medicamente inovatoare utilizate în tratamentul afecțiunilor psihiatrice, în două litigii de anulare a unui brevet de invenție inițiate de companii de medicamente generice, precum și în procedurile judiciare referitoare la încălcarea brevetelor Clientului de către terțe companii.
- Unul dintre cei mai mari investitori străini de pe piața de băuturi spirtoase din România în cadrul unei dispute complexe initiațe de un producător de alcool din Grecia pentru o pretinsă încălcare a drepturilor asupra mărcilor sale.
- Una dintre cele mai importante instituții bancare din Belgia, în cadrul procedurilor judiciare împotriva unei companii de asigurări cu sediul în România în vederea protejării mărcii Clientului.
- Una dintre cele mai importante companii la nivel mondial ce administrează un motor de căutare pe Internet, ce elaborează și implementează inclusiv platforme de tehnologie digital integrată, în ceea ce privește protecția drepturilor de proprietate intelectuală rezultate din activitatea angajaților în favoarea Clientului.
- Filiala locală a celei mai mari companii de cosmetice din lume, în cadrul unui litigiu complex privind încălcarea mărcilor sale de către producători de cosmetice din Israel, prin folosirea unei mărci identice cu cea a Clientului.
- O organizație non-guvernamentală din România care promovează leadership-ul creativ, în legătură cu protecția DPI privind materialele și prezentările pregătite de diferite personalități române și străine, predate în cadrul cursurilor și al programelor de instruire oferite de Client.
- O serie de clienţi incluzând un retailer de modă canadian, cel mai mare distribuitor autralian de Frunze de ceai și un retailer de modă irlandez, cu privire la structurarea, negocierea şi implementarea unor rețele de franciză în România și în alte țări din UE.
Afilieri
- Uniunea Națională a Barourilor și Baroul București (2004)
- DLC Distribution Law Center – membru activ
- LIDC (The International League of Competition Law – Liga Internațională de Dreptul Concurenței)- membru al Consiliului Director
- ASDPI (Asociaţia Ştiinţifică de Dreptul Proprietăţii Intelectuale) – membru
- ARCON (Asociația Română de Dreptul Concurenței) – membru fondator
- ALAI (The International Literary and Artistic Association – Asociaţia literară şi artistică internaţională) – membru fondator Grupul ALAI România
- CILS (Center for International Legal Studies – Centrul pentru Studii Juridice Internaționale), Salzburg Austria – membru activ
Aprecieri
- Clienții o apreciază pe Anca Buta Muşat ca fiind “extrem de bine pregătită, cu excelente cunoștințe juridice, o expertă în legislația dreptului concurenței cu o înțelegere aprofundată a celor mai complexe cazuri din domeniu.” Activitatea Ancăi include și “o vastă experiență în fața Consiliului Concurenței“, inclusiv numirea de către Consiliu ca agent de monitorizare a activităților din zona concurenței a Orange Romania. Sursa: Chambers Europe
- Clienții remarcă faptul că Anca Buta Muşat “are o înțelegere aprofundată a legislației de dreptul proprietății intelectuale,” și “este întotdeauna atentă să fie la curent cu cele mai recente modificări legislative din domeniu.” Sursa: Chambers Europe
- Anca Buta Muşat este un avocat cu o reputație excelentă, având “cunoștințe ample și experiență impresionantă în domeniul concurenței”. Clienții o descriu ca fiind “pragmatică, bine pregătită, înțelege pe deplină nevoilor noastre.” Sursa: Chambers Europe
- Anca Buta Muşat este specializată în proceduri de autorizare a concentrărilor economice și practici anticoncurențiale și este apreciată în mod unanim de clienți ca fiind “foarte inteligentă și foarte hotărâtă”. Un alt client menționează: “Își conduce echipa foarte bine și știe să asculte clientul”. Sursa: Chambers Europe
- Clienții o apreciază pe Anca Buta Muşat pentru “cunoștințele juridice excelente și modul în care transmite mesajul adecvat autorităților”. Sursa: ILO Client Choice Guide
- Clienții o laudă pe Anca pentru capacitatea “de a răspunde foarte eficient și competent la cereri”, dovedind în același timp că este “un avocat excelent și un manager eficient”. Sursa: ILO Client Choice Guide
- Anca Buta Muşat este “inteligentă, carismatică și un tactician excelent”. Sursa: Chambers Europe
- Anca Buta Muşat este “perseverentă, cu o abordare comercială”, “un avocat dedicat, riguros și metodic”. Sursa: Chambers Europe
- Anca Buta Muşat oferă “asistență juridică excelentă, ce ne permite să găsim soluții simple”. Sursa:ILO Client Choice Guide
- “Ambițoasă și competentă”. Sursa: Chambers Europe
- “Anca urmărește în mod constant să își actualizeze și să își extindă cunoștințele în domeniu, precum și să crească know-how-ul din domeniul ei de specializare”. Source:ILO Client Choice Guide, 2010
- “Abordarea proactivă orientată spre prevenirea, mai degrabă decât spre rezolvarea potențialelor probleme ale clienților aduce beneficii în plus activității noastre și un plus de valoare serviciilor oferite”. Sursa: ILOClient Choice Guide
- “Este o plăcere să lucrezi cu ea, iar soluțiile oferite au fost impecabile”.Sursa: Chambers Europe
Premii
- IP STARS 2018 (Managing IP)
- Client Choice Award in Competition (International Law Office – Client Choice Guide 2013)
- IP STARS 2018 (Managing IP)
- Leading Lawyer in Competition / Antitrust and Intellectual Property (Chambers Europe 2012)
- Client Choice Award in Competition (International Law Office – Client Choice Guide 2011)
- Client Choice Award in Competition (International Law Office – Client Choice Guide 2010)
Contribuții editoriale
- „Agreements on distribution EU-Romania” („Contracte de distribuție UE-România”), Universul Juridic, 2019
- „International Franchising: Romania” („Contracte internaționale de franciză: România”), Dennis Campbell, 2019
- „Medicinal product regulation and product liability in Romania” („Reglementări privind medicamentele și răspunderea pentru produse în România”), Thomson Reuters, 2016
- „Journal of the International Institute for Law and Medicine: Medicinal Product Reimbursement in Romania” („Jurnalul Institutului International pentru Lege și Medicină: Procedura de rambursare a medicamentelor în România”), Dennis Campbell, 2015
- „Antitrust in the Groceries Sector & Liability Issues in Relation to Corporate Social Responsibility: Romania” („Antitrust pe piața produselor de băcănie & aspecte legate de răspunderea societăților privind responsabilitatea socială: România”), Springer, 2015
- Brief considerations regarding legal certainty in competition court cases – Romania” (“Scurte considerații privind certitudinea juridică în dosarele de instanță de concurență – România”), The International Law Office, 2015
- “Recent amendments to Competition Law and Unfair Competition Law” (“Modificări recente ale Legii Concurenței și Legii Concurenței neloiale”), The International Law Office, 2014
- “Romania Chapter” (“Capitolul Romania”), The Dominance and Monopolies Review – June 2013
- “The Romanian Competition Council launches a new sector inquiry into pharmaceuticals industry” (“Consiliul Concurenței declanșează o nouă investigație sectorială pe piața medicamentelor din România”), e-Competitions, National Competition Laws Bulletin
- “Council launches new pharmaceuticals sector enquiry” (“Consiliul Concurenței declanșează o nouă investigație sectorială pe piața medicamentelor”), The International Law Office, 2013
- “End of 2012 marked by bid-rigging fines and new regulatory attributions” (“Sfârșitul anului 2012, marcat de amenzi pentru trucarea licitaţiilor și noi atrbuții de reglementare”), The International Law Office, 2013
- „International Franchising: Romania” („Contracte internaționale de franciză: România”), Dennis Campbell, 2011
- “Questions & Answers Romania PLC” (“Întrebări & Răspunsuri România PLC”), Competition Handbook 2011
- “Regulator aspects on boosting competition in key sectors” (“Autoritatea de reglementare și aspecte privind creșterea competitivității în sectoare cheie”), The International Law Office 2011
- “Competition Regime overhaul presents mixed prospects for business” (“Revizuirea regimului de concurență oferă perspective mixte pentru mediul de afaceri”), The International Law Office 2011
- “New rules for access agreements and telecommunication sector” (“Noi reglementări pentru acordurile de acces și sectorul de telecomunicații”), The International Law Office 2011
- “Guidance on commitments for mergers & acquisitions” (“Ghid pentru angajamente privind fuziuni & achiziții”), The International Law Office
- “Getting the deal Trough: Intellectual Property & Antitrust 2010 Romania” (“Getting the deal Trough: Proprietate Intelectuală & Antitrust 2010 România” ), Global Competition Review)
- „Intellectual Property & Antitrust: Romania” („Proprietate Intelectuală & Antitrust: Romania”), Global Legal Group, 2010
- „Romania” în Niamh Grogan, Christophe Humpe (Global Legal Group, 2009)