Mușat & Asociații este întotdeauna cu un pas înainte în ceea ce privește evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri, anticipând nevoile clienților și acționând că un deschizător de drumuri în domeniu.

Mușat & Asociații are una dintre cele mai experimentate echipe de dreptul concurenței de pe piață, fiind recunoscută pentru asistența juridică oferită clienților internaționali și locali în numeroase proiecte și pentru reprezentarea cu succes a acestora în legătură cu probleme complexe de dreptul concurenței reglementate de legislația națională și de legislația Uniunii Europene.

Avocații noștri specializați în Concurență & Antitrust asistă clienții în toate etapele procedurilor și investigațiilor desfășurate de autoritățile de concurență atât la nivel național, dar și la nivelul UE, în legătură cu practici de tip cartel, dar și privind presupuse abuzuri de poziție dominantă. Oferim asistență în cadrul inspecțiilor inopinate, în vederea redactării de răspunsuri la chestionarele transmise de autoritățile de concurență din România și UE, precum și în organizarea strategiei de apărare împotriva unui raport de investigație. Reprezentăm clienții în cadrul audierilor în fața autorităților de concurență, precum și pentru atacarea deciziilor în instanță și oferim consultanță în cadrul procedurilor de autorizare a concentrărilor economice atât la nivel național, cât și la nivelul UE.

Asistăm clienții pentru a preveni potențiale probleme de concurență în activitatea acestora, prin programe de instruire și audituri pe această temă. Avem cunoștințe aprofundate și o experiență extinsă în conceperea, implementarea și monitorizarea programelor de conformare personalizate, inclusiv prin inspecții inopinate simulate, pentru a limita riscurile asociate inspecțiilor realizate de autoritatea de concurență.

În plus, oferim consultanță cu privire la aspectele de concurență asociate contractelor comerciale, inclusiv pentru contracte de asociere sau de cooperare, contracte de distribuție, franciză și de prestări servicii în numeroase domenii, inclusiv farmaceutic, imobiliar, energie, bancar, telecomunicații, retail, bunuri de larg consum, asigurări și pensii private.

Mandate importante.

O selecție a principalelor noastre proiecte include consultanță pentru:
  • Un producător internațional de electrocasnice, într-un proces complex de due diligence al relațiilor de distribuție ale filialei din România, prin raportare la deciziile Consiliului Concurenței și jurisprudența din România și din UE privind contractele de distribuție.
  • Un grup internațional activ în construcția navală, în legătură cu achiziția controlului în comun asupra unei companii de construcții navale navale de către client și asupra unei societăți controlate de statul român.
  • Filiala română a unei companii farmaceutice inovative din Elveția, în legătură cu prima investigație din România care a vizat un presupus abuz de poziție dominantă în industria farmaceutică. Am obținut o decizie de referință a Consiliului Concurenței prin care a fost exclus orice abuz de poziție dominantă din partea clientului nostru; de asemenea, am asistat clientul într-o intervenție voluntară în favoarea poziției Consiliului Concurenței în cadrul litigiului inițiat de un distribuitor local în vederea anulării deciziei, precum și în cadrul unei acțiuni directe inițiate de respectivul distribuitor.
  • Filiala din România a unuia dintre cei mai mari producători de echipamente de telecomunicații din lume, într-o serie de litigii privind pretinsa încălcare a unui brevet esențial pentru standard – SEP – deținut de un patent troll. Activitatea noastră a acoperit aspectele de proprietate intelectuală și concurență și, din perspectiva concurenței, s-a concentrat asupra abuzului de poziție dominantă de către un deținător SEP care solicită emiterea unei ordonanțe președințiale.
  • Cel mai mare retailer FMCG din România, parte a unui grup internațional de retail, în cadrul investigației Consiliului Concurenței referitoare la potențialele înțelegeri anticoncurențiale încheiate între mai multe lanțuri de retail și furnizorii lor de produse alimentare. Investigația s-a încheiat fără sancționarea clientului nostru.
  • Unul dintre principalii producători de armament și muniție de război din lume, într-o investigație legată de presupusa trucare a licitațiilor organizate în vederea achiziției de armament de infanterie, muniție și aparatură optică de către Ministerul Apărării Naționale din România.
  • O companie importantă de energie din România, în legătură cu o investigație inițiată de Consiliul Concurenței privind un pretins abuz de poziție dominantă săvârșit printr-un presupus refuz de a acorda acces la sistemul de distribuție administrat de către client, în urma privatizării sistemului de distribuție și furnizare de gaze naturale în România. Investigația a fost ulterior finalizată de autoritatea de concurență prin constatarea inexistenței unei fapte anticoncurențiale.
  • O companie de tip holding din Austria, în cadrul unei investigații complexe privind participarea acesteia într-un cartel de fixare a prețurilor pe piața pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II). Investigația Consiliului Concurenței avea în vedere inclusiv stabilirea existenței unei încălcări a prevederilor art. 101 din Tratatul pentru funcționarea Uniunii Europene de către membrii cartelului, ca urmare a liberalizării prin reglementările UE a adeziunilor la sistemul de pensii private.
  • O companie farmaceutică globală, în ceea ce privește contractele de distribuție aplicabile în România și aspectele relevante din perspectiva legislației de concurență derivate din noua structură de distribuție, ținând cont și de recomandările Consiliului Concurenței incluse în raportul de investigație sectorială privind sectorul farmaceutic.
  • Un important fond de investiții din Europa Centrală și de Est, în legătură cu achiziția unui producător român de software medical. Mandatul a vizat un proces de due diligence aprofundat inclusiv din perspectiva legislației de concurență, destinat identificării potențialelor riscuri în legătură cu practicile comerciale ale societății țintă, analizate prin prisma practicii recente a Consiliului Concurenței și a standardelor stabilite astfel pentru sectorul farmaceutic din România.
  • Un important producător auto, cu privire la posibilele riscuri de încălcare a legislației concurenței în România prin implementarea unui sistem de bonusuri/reduceri, ținând cont de practica recentă a autorității de concurență și a instanțelor din România privind abuzul de poziție dominantă și testele utilizate pentru determinarea acestuia.
  • Un producător mondial de medicamente inovatoare, în legătură cu asigurarea conformității cu regulile de concurență a unui proiect privind distribuirea unui medicament specific pe piața din România.
  • Un alt producător mondial de medicamente, cu privire la aspectele de concurență ridicate de contractele de distribuție, cum ar fi oferte speciale, discounturi, sisteme de distribuție exclusivă sau selectivă, participarea la licitații și realizarea unui sistem de distribuție special pentru unul dintre produsele sale, pentru a asigura conformitatea acestora cu reglementările concurențiale, și numeroase alte probleme de concurență.
  • Un mare producător francez de medicamente și filiala sa locală, în legătură cu probleme curente de concurență, de la discounturi și activități de promovare până la contracte de distribuție și realizarea unui sistem de urgență pentru furnizarea produselor, pentru a asigura conformitatea acestora cu reglementările concurențiale.
  • Un important fond european de investiții, privind achiziția în valoare de 300 milioane EUR a celui mai mare grup farmaceutic din România. Componenta de concurență a tranzacției a presupus evaluarea dinamică, principalelor acorduri de distribuție și furnizare, analiza activităților care implică legislația concurenței (nu numai verticală, dar și orizontală), precum și analiza complexă a concentrării economice din punctul de vedere al cifrei de afaceri și al celorlalte condiții necesar a fi îndeplinite în vederea satisfacerii obligației de notificare a concentrării la autoritatea de concurență națională și/sau europeană.
  • Un alt mare producător de medicamente, în legătură cu rapoartele Comisiei Europene privind piața produselor farmaceutice, dar și cu privire la aspectele concurențiale aferente introducerii unor medicamente revoluționare într-unul dintre cele mai importante programe de sănătate. De asemenea, am asistat clientul în legătură cu o plângere formulată împotriva unui pretins abuz de poziție dominantă, depusă la Consiliul Concurenței de un producător de medicamente generice, care a fost respinsă de către Consiliul Concurenței ca neîntemeiată.
  • O autoritate de concurență națională, în legătură cu implementarea angajamentelor asumate de un important furnizor de servicii de telecomunicații și aproximativ 100 de distribuitori în urma investigațiilor desfășurate de autoritatea de concurență din România în legătură cu potențiale acorduri anticoncurențiale între trei dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații și distribuitorii acestora. Îngrijorările autorității care urmau a fi îndepărtate prin angajamente au vizat în principal fixarea prețului de revânzare prin recomandarea de prețuri maximale, împărțirea piețelor și obligații de neconcurență.

Alte mandate reprezentative.

O selecție a mandatelor noastre din domeniul Concurenței include și consultanță pentru:
  • Un important furnizor internațional de servicii financiare din Franța, prin intermediul sucursalei sale din București, în ceea ce privește investigația Consiliului Concurenței cu privire la potențiale înțelegeri pe piețele de leasing financiar și de credite de consum. Consiliul Concurenței a exonerat clientul nostru de orice implicare în practica anticoncurențială investigată.
  • Filiala locală a unui mare producător de aparatură electrocasnică din Suedia, în cadrul investigației autorității naționale de concurență pe piețele comercializării de echipamente electrice și electronice și de gestionare a deșeurilor acestora, cu privire la posibila încălcare a legii concurenței și a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene prin campaniile de colectare de tip „buy-back” desfășurate de producători, distribuitori și asociațiile de colectare. Mandatul nostru a inclus asistarea și reprezentarea clientului în fața instanțelor judecătorești în vederea obținerii anulării deciziei Consiliului Concurenței.
  • Un important producător român de carne de pasăre, cu privire la investigația Consiliului Concurenței referitoare la potențiale înțelegeri anticoncurențiale încheiate între o serie de lanțuri de retail și furnizorii lor.
  • O mare corporație americană din domeniul agriculturii, în ceea ce privește aspecte legate de organizarea și integrarea grupului și efectele produse în România. Am oferit asistență în ceea ce privește conformarea acestui proces de integrare cu legislația în materia concurenței, inclusiv din perspectiva eventualelor obligații de evaluare a concentrărilor economice.
  • Filiala locală a unui mare producător farmaceutic elvețian, în legătură cu aspecte complexe de drept concurențial ridicate de plângerile depuse la Consiliul Concurenței de către anumiți distribuitori locali, cât și cu privire la traininguri de concurență și simulări de inspecții inopinate.
  • Unul dintre cei mai importanți importatori și distribuitori de produse farmaceutice din România, în cadrul investigației Consiliului Concurenței cu privire la decizia distribuitorilor de a sista furnizarea de medicamente către farmacii și spitale în perioada Februarie-Octombrie 2008. Investigația Consiliului Concurenței a fost închisă fără aplicarea de sancțiuni clientului nostru.
  • Un important producător american de medicamente, în procedurile și litigiile având ca obiect anularea deciziei Consiliului Concurenței, emisă ca urmare a investigației întreprinse pe piața insulinei. Serviciile furnizate au inclus asistență în cadrul inspecțiilor inopinate, depunerea de observații scrise la autoritate, reprezentarea intereselor clientului în timpul audierilor desfășurate în fața Plenului Consiliului Concurenței, instruirea angajaților și conceperea unor programe de conformare legislativă, menite să înlăture riscurile asociate inspecțiilor inopinate, precum și reprezentarea în instanță.
  • Un lider mondial în domeniul divertismentului, sportului și modei, în cadrul primei solicitări de clemență în formă simplificată din România, pentru a evalua răspunderea cu privire la o posibilă încălcare a dreptului concurenței în România și identificarea unei strategii procedurale inovative pentru reducerea potențialelor riscuri.
  • Unul dintre cei mai mari retaileri din Europa, în ceea ce privește analiza Consiliului Concurenței din România referitoare la piața ouălor și a untului, lansată în contextul unei creșteri impresionante a prețurilor acestor mărfuri, precum și în analiza autorității desfășurată pe piața pâinii. De asemenea, am efectuat o analiză comprehensivă din perspectiva dreptului concurenței a practicilor de achiziție ale clientului, inclusiv cu privire la contractele, relațiile cu furnizorii și comportamentul în aval al clientului în relația cu consumatorii și cu ceilalți concurenți ai acestuia.
  • Un producător de medicamente din Germania, specializat în imunologie clinică, hematologie și medicamente de terapie intensivă, în legătură cu o schimbare complexă a structurilor de desfășurare a activităților sale pe piața din România.
  • Unul dintre aeroporturile cu cea mai rapidă creștere a capacității din România și unul dintre cele mai active, în legătură cu investigația declanșată de Consiliul Concurenței din România privind un potențial abuz de poziție dominantă al clientului pe piața serviciilor de acces la infrastructura aeroportuară necesare pentru furnizarea serviciilor de handling la sol. Presupusul abuz de poziție dominantă a constat în refuzul de a acorda acces la infrastructura aeroportului unui agent privat de servicii de handling la sol. Pe lângă asistența oferită în procedura administrativă în fața autorității naționale de concurență, mandatul nostru include asistență și reprezentare în procedurile judiciare de anulare a adresei prin care Consiliul Concurenței respingea angajamentele propuse, dar și privind suspendarea și anularea ordinului de investigație și a deciziei de sancționare a Consiliului Concurenței.
  • Un distribuitor român de medicamente, în legătură cu achiziția unuia dintre cei mai mari distribuitori români de produse farmaceutice, incluzând un proces complex de due diligence cu scopul identificării potențialelor riscuri legate de practicile comerciale ale societății țintă, realizat ținând cont de practica recentă a autorității de concurență, precum și de standarde pe care autoritatea le-a stabilit pentru piața farmaceutică din România.
  • Cel mai mare retailer de FMCG din România, parte a unui mare grup european, cu privire la o potențială achiziție majoră a unui lanț de retail concurent.
  • Un producător de medicamente din Germania, specializat în imunologie clinică, hematologie și medicamente de terapie intensivă, în legătură cu investigația declanșată de Consiliul Concurenței din România privind potențiale acorduri orizontale pe piața imunoglobulinei.
  • Un distribuitor și reparator român de vehicule, în litigiile referitoare la acordarea de daune pentru efectuarea de vânzări directe neautorizate și alte comportamente anticoncurențiale ale acestuia din urmă în legătură cu sistemul de distribuție selectivă instituit de producători.
  • Un important producător național de vehicule și echipamente agricole, într-o investigație deschisă de Consiliul Concurenței din România privind un potențial acord anticoncurențial de fixare a prețurilor.
  • Un retailer de top din România, parte a unui grup internațional, în ceea ce privește un potențial comportament anticoncurențial pe piața anumitor produse alimentare. Mandatul este unul extrem de sensibil din cauza interacțiunii cu investigațiile penale aflate în curs de desfășurare și a utilizării de dovezi obținute din anchetele penale în cauzele de dreptul concurenței și viceversa.
  • Una dintre cele mai mari alianțe ale distribuitorilor de bricolaj din Europa, în evaluarea modelului lor de afaceri în ceea ce privește respectarea legislației naționale și europene a dreptului concurenței.
  • Un cunoscut lanț de restaurante fast-food din România, într-un litigiu multi-jurisdicțional care implică o interacțiune complexă între dreptul concurenței și dreptul proprietății intelectuale. Mandatul a necesitat o analiză a problemei atât din perspectiva dreptului proprietății intelectuale, cât și din cea a dreptului concurenței, precum și cercetarea, proiectarea și implementarea unei soluții inovatoare și echilibrate, negociată cu succes în numele clientului cu cealaltă parte.
  • Un furnizor important de servicii de catering pentru linii aeriene, cu privire la un litigiu inițiat în urma achiziției prin care clientul a intrat pe piața din România. Mandatul nostru include asistența și reprezentarea clientului privind punerea în executare a clauzelor de neconcurență și de confidențialitate asumate de fostul proprietar al afacerii achiziționate de clientul nostru.
  • O organizație non-profit internațională din domeniul protecției mediului, în vederea evaluării compatibilității activităților desfășurate de aceasta pe piața gestionării deșeurilor reciclabile cu legislația în domeniul concurenței. De asemenea, am oferit asistență cu privire la revizuirea structurii interne a organizației pentru a asigura conformitatea cu legislația de concurență aplicabilă.
  • Un producător global de echipamente industriale și utilaje, în legătură cu o plângere depusă la Consiliul Concurenței din România, referitoare la o potențială practică de abuz de poziție dominantă a unui concurent. Mandatul nostru include asistarea și reprezentarea clientului în procedura administrativă în fața Consiliului Concurenței, precum și în fața instanțelor judecătorești.
  • Un important furnizor internațional de servicii financiare din Italia, în legătură cu o investigație a Consiliului Concurenței din România privind o posibilă practică de cartel pe piața serviciilor financiare. Mandatul nostru include asistarea clientului în cadrul inspecțiilor inopinate, precum și elaborarea unei strategii de apărare și depunerea de observații scrise în fața autorității de concurență.
  • Filiala locală a unui mare furnizor internațional de echipamente pentru diagnostic in vitro, în legătură cu evaluarea sistemului de distribuție de echipamente pentru diagnostic in vitro și consumabile conexe în România, analizând posibile practici anticoncurențiale.
  • O companie farmaceutică din Grecia, în legătură cu negocierea unui acord de distribuție a medicamentelor cu un important distribuitor român, asigurând conformitatea cu normele de concurență și legislația farmaceutică.
  • O companie globală de telecomunicații din Finlanda, în legătură cu integrarea mai multor companii într-un nou grup de companii, după achiziția majorității acțiunilor unui important jucător francez în telecomunicații.
  • Un lider în industria de fabricație a produselor din lemn din Germania, în legătură cu achiziția unei entități din Ungaria, obținând autorizarea concentrării economice în România.
  • Un operator internațional de magazine de discount din Germania, în legătură cu consultanță privind aspectele de concurență în activitatea zilnică și relațiile cu furnizorii în România.
  • Cel mai important comerciant cu amănuntul de produse alimentare din Germania, pentru consultanță pentru un proiect de achiziție în comun cu un alt retailer.
  • Un furnizor important de servicii logistice din Franța, căruia i-am acordat consultanță privind îngrijorările legate de concurența neloială în România.
  • O companie globală de consultanță și servicii IT din SUA, în legătură cu analiza implicațiilor legate de concurența neloială în transferul unui contract și al angajaților aferenți.
  • Un fond de investiții maltez, în legătură cu achiziționarea operațiunilor unui lanț de restaurante de fast food din România, incluzând due diligence și adaptarea sistemului de operare.
  • Cel mai mare producător de tutun din Coreea de Sud, în legătură cu analiza contractelor de agenție și distribuție pentru intrarea pe piața românească a tutunului.
  • Un fond de investiții din SUA, în legătură cu scindarea participațiilor în structuri corporative din România, evaluând obligațiile de notificare privind controlul concentrărilor economice.
  • Un important grup media din România, într-o dispută juridică cu cel mai mare operator de cablu din România privind refuzul de retransmitere a programelor TV.
  • Un producător global de materiale de construcție din Irlanda, în legătură cu achiziția unor societăți din sectorul construcțiilor din România, inclusiv analiza juridică a preocupărilor concurențiale.
  • Un mare jucător în industria tiparului din România, într-o investigație privind un presupus cartel în trucarea de licitații pentru servicii de tipărire.
  • Un furnizor global de servicii de logistică din SUA, în legătură cu restructurarea relației cu clienți internaționali și naționali în România.
  • Un mare producător de conținut audiovizual din România, într-o investigație privind abuzul de poziție dominantă al principalului operator de cablu din România.
  • O filială a unui gigant internațional în construcții din Franța, într-o investigație privind trucarea unei licitații pentru servicii de întreținere drumuri, finalizată fără constatarea unei fapte anticoncurențiale.
  • Un mare producător auto german, în legătură cu analiza riscurilor și oportunităților concurențiale ale unui proiect inovator privind funcționalitățile mașinilor.
  • Un producător multinațional de bere din SUA, în legătură cu analiza concentrării economice ocazionate de achiziția unor mărci de bere din România și notificarea operațiunii.
  • Un producător de produse lactate din Germania, în legătură cu o investigație privind posibile înțelegeri anticoncurențiale între producători și lanțuri de retail în România.
  • Un jucător important pe piața pensiilor private din România, în legătură cu o investigație privind un cartel de împărțire a pieței pensiilor, asistență juridică completă și reprezentare în instanță.
  • Un producător auto german, pentru consultanță privind aspectele de dreptul concurenței asociate unui model de afaceri inovator în ceea ce privește funcționalitățile auto.
  • Un producător croat de medicamente, în legătură cu o investigație privind restricționarea comerțului paralel în România și UE.
  • O companie farmaceutică globală din Marea Britanie, în legătură cu o investigație privind distribuția medicamentelor și aspectele concurențiale ale contractelor de distribuție în România.
  • Un producător danez de medicamente, în legătură cu o analiza reglementărilor și jurisprudenței din România în contextul protecției drepturilor împotriva producătorilor de medicamente generice.
  • Un producător global de diagnostic in vitro din Elveția, în legătură cu o achiziția unei divizii din România, notificarea și autorizarea concentrării economice.
  • O asociație a producătorilor și importatorilor de medicamente din România, în legătură cu o investigație sectorială privind distribuția angro de medicamente, instruirea și implementarea programelor de conformare.
  • Trei agenții de publicitate din România, în legătură cu o investigație privind achiziția de spațiu publicitar de către autoritatea de concurență.
  • Un producător local și distribuitor de bere, în legătură cu o investigație sectorială pe piața berii din România și restructurarea contractelor comerciale.
  • Un dezvoltator imobiliar și operator de centre comerciale din România, în legătură cu o investigație sectorială pe piața operării de cinematografe.
  • Un emitent de bonuri de masă din România, în legătură cu o plângere privind o înțelegere anticoncurențială între jucătorii importanți de pe piața bonurilor de masă.
  • Filiala locală a unui procesator de carne din Europa, în legătură cu o achiziția a trei ferme de pui și aspectele de control al concentrării economice.
  • O companie de leasing din România, parte a unui grup belgian, în legătură cu o plângere privind un potențial abuz de poziție dominantă pe piața leasingului.
  • O bancă românească importantă, în legătură cu o investigație privind piața serviciilor bancare din România.
  • Un furnizor de energie din Elveția, în legătură cu o procedurile de autorizare a concentrării economice după achiziția unui furnizor român de energie.
  • Filiala locală a unui producător global de ascensoare și scări rulante, în legătură cu o relația cu Consiliul Concurenței și analiza pieței scărilor rulante și ascensoarelor din România.
  • Filiala locală a unui producător global de bere, pentru consultanță privind aspectele concurențiale legate de distribuție, politici de discount, activități de promovare și conformitate.
  • Filiala europeană a unui conglomerat japonez de produse de inginerie și electronice, în legătură cu o implementarea unui nou sistem de distribuție a utilajelor grele și evaluarea compatibilității cu legislația românească.
  • Companii din diverse industrii, în legătură cu o structurarea și implementarea contractelor de distribuție, conformitatea cu legile concurențiale și reprezentarea în relația cu autoritățile de concurență.
  • Asociația Producătorilor de Bere din România, în legătură cu o conformitatea cu normele de concurență privind schimbul de informații între membri.
  • O companie globală de energie din Italia, în legătură cu o achiziția filialelor unui distribuitor de energie din România, redactarea notificării și reprezentarea în fața autorității de concurență.
  • Un grup internațional de materiale de construcție și ventilație din Suedia, în legătură cu o achiziția a două societăți române și autorizarea concentrării economice.
  • Un fond de investiții din Republica Cehă, pentru consultanță privind aspectele concurențiale ale achizițiilor în România, inclusiv notificarea concentrării economice și ajutor de stat.