Mușat & Asociații este întotdeauna cu un pas înainte în ceea ce privește evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri, anticipând nevoile clienților și acționând că un deschizător de drumuri în domeniu.

Echipa noastră de Infrastructură, PPP & Achiziții Publice a asistat în ultimele trei decenii instituții guvernamentale, corporații multinaționale de top, investitori, furnizori și producători în aproape toate chestiunile legate de infrastructură, proiecte și parteneriate public-private.

Consiliem clienți în legătură cu achiziții publice, finanțare și leasing de bunuri, concesiuni de active și servicii publice, redactarea și negocierea parteneriatelor public-private (PPP) și a contractelor de concesiune, studii de fezabilitate, aspecte de reglementare, redevențe și taxe.

Asistăm frecvent clienți în tranzacții complexe de infrastructură, cum ar fi proiecte de autostrăzi sau drumuri naționale, proiecte în domeniul energiei, infrastructură medicală, tranzacții miniere, prestarea de servicii sau facilități pentru dezvoltarea rețelelor de apă/apă reziduală și a rețelelor urbanistice. De asemenea, oferim consultanță cu privire la proiecte tip PFI, BOT și alte asemenea scheme, inclusiv metode inovatoare de finanțare.

Printre clienții noștri se numără, autorități contractante și ofertanți din zona privată, pe care îi asistăm cu privire la procedurile de achiziții publice, inclusiv privind elaborarea și răspunsul la documentele de licitație, negocierea contractelor, evaluarea și atribuirea, precum și orice litigii aferente.

Avem, de asemenea, o echipă puternică și recunoscută în domeniul achizițiilor din domeniul militar și al apărării, care reprezintă alegerea potrivită pentru furnizorii și intermediarii care sunt preocupați de prevederile speciale care se aplică în cazul achizițiilor în domeniul apărării, operațiunilor de compensare, informațiilor secrete, etc.

Mandate importante.

O selecție a principalelor noastre proiecte include consultanță pentru:
  • Unul dintre cei mai mari producători de nave maritime din lume, cu peste 140 de ani de experiență, cu privire la desfășurarea unei proceduri de achiziție militară, în toate etapele acesteia, inclusiv negocierea unui contract-cadru de dezvoltare de nave militare, contracte subsecvente, obligații de compensare, având o valoare potențială a tranzacției de peste 1 miliard EUR.
  • O filială a unuia dintre cei mai importanți producători de turbine industriale de gaze din lume, pe parcursul procedurii de achiziție publică derulată de Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș, pentru achiziționarea de Grupuri de comprimare – compresoare centrifugale acționate cu turbine necesare pentru execuția proiectului „Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Național de Transport Gaze Naturale în direcția Bulgaria-România-Ungaria-Austria, lucrările de execuție Faza 1”, precum și pe durata executării proiectului.
  • O filială a unuia dintre cei mai importanți producători de turbine industriale de gaze din lume, pe parcursul procedurii de achiziție publică derulată de Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș, pentru achiziționarea de Grupuri de comprimare – compresoare centrifugale acționate cu turbine necesare pentru execuția proiectului „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum și a asigurării capacitaților de transport spre Republica Moldova”.
  • O companie internațională de origine americană, important furnizor de servicii de tehnologie informațională și producător de echipamente fără fir, radiouri tactice, sisteme electronice, echipamente terestre și spațiale destinate utilizării în sectoarele guvernamentale, de apărare și comerciale, în diverse proceduri de achiziție militară organizate de entități din România activând în domeniul militar, în relația sa cu OCATS (Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială), precum și pe parcursul îndeplinirii obligațiilor sale de compensare.
  • Consorțiul format din un grup tehnologic internațional specializat în securitate și mobilitate și unicul importator al produselor sale în România, cu privire la procedura de achiziție militară privind “Platforme de transport auto multifuncționale pe roți” inițiată de Ministerul Apărării. Mandatul nostru a inclus în parte pregătirea ofertei, precum și procedura de contestare ulterioară a întregii proceduri de achiziție pentru considerente de nelegalitate.
  • O filială a grupului israelian care dezvoltă și furnizează un portofoliu larg de sisteme și produse militare, navale, aerospațiale și terestre, în legătură cu participarea la o procedură de achiziție militară organizată de Ministerul Apărării Naționale prin Compania Națională Romtehnica S.A., având ca obiect achiziționarea de către Statul Român a unor echipamente militare cu o valoare estimată de 372.748 RON.
  • Un important furnizor de tehnologie de comunicații fără fir, în bandă largă și auto, privind numeroase proceduri de achiziție publică pentru tehnologii de comunicații, cu o valoare de peste 100 milioane EUR. Printre autoritățile contractante se numără Serviciul Român de Telecomunicații Speciale, Poliția de Frontieră Română, etc.
  • Un furnizor de servicii de dragare a porturilor și căilor navigabile, filială a uneia dintre cele mai importante companii de construcții din Republica Populară Chineză, în legătură cu aspecte punctuale privind procedura de atribuire organizată de Administrația Națională „Apele Române” – Dobrogea Litoral pentru atribuirea contractului având ca obiect „Proiectarea si execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costieră în vederea reducerii eroziunii costiere”.
  • Compania Națională de Căi Ferate Române „CFR” S.A., într-un arbitraj comercial internațional, în conformitate cu Regulile ICC, care implică multiple acțiuni și cereri reconvenționale privind o multitudine de probleme contractuale, jurisdicționale și legale complexe, în legătură cu unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din România, estimat la 828 milioane EUR, finanțat de Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană, privind reabilitarea unei linii feroviare majore. Mandatul a implicat inclusiv tratarea unor aspecte de achiziții publice de natură contractuală și procedurală.

O selecție a altor mandate reprezentative din domeniul Infrastructurii, PPP & Achizițiilor Publice include consultanță pentru:

  • Consorțiul format din operatorul român de transmitere și sistem, liderul mondial în industria de cabluri hi-tech și sisteme de energie și telecomunicații și filiala din România a unui grup financiar european, în legătură cu executarea studiilor de fezabilitate și a evaluărilor referitoare la recomandările tehnice, comerciale, financiare și juridice și furnizarea serviciilor de consiliere de implementare strategică legată de finanțarea și dezvoltarea cablului de subacvatic de interconectare cu puterea de 400kV pentru transmiterea energiei electrice între România și Turcia, preconizat a fi implementat printr-un proiect PPP estimat la 520 milioane EUR.
  • Banca Europeană de Investiții (B.E.I.), în procesul de acordare a împrumutului în valoare de 232 milioane EUR Municipalității București în scopul refacerii infrastructurii și dezvoltării urbane.
  • Un important jucător local, cu privire la diverse aspecte contractuale și de achiziții publice, inclusiv negocieri purtate cu entitatea contractantă, în legătură cu procedura de achiziție publică organizată de Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș având ca obiect „Consolidarea sistemului de transport în România, între Onești – Isaccea și inversarea fluxului la Isaccea” -faza 2 (Interconectarea Sistemului Național de Transport cu Sistemul Internațional și inversarea fluxului la Isaccea – faza 2): Modernizarea Stației de comprimare Onești și Modernizarea Stației de comprimare Siliștea”.
  • O companie parte a unui grup israelian care dezvoltă, produce și furnizează soluții complexe în domeniul spectrului electromagnetic, spectrului de frecvențe, comunicații și informații, pe parcursul procedurii de achiziție militară organizată de o companie deținută de Ministerul Apărării din România care se ocupă de dotarea Forțelor Armate Române, pentru achiziționarea unui sistem integrat de măsurare online și offline, goniometrare/localizare și de analiză tehnică avansată a semnalelor radar.
  • Un furnizor important de soluții integrate de mediu pentru depozitarea și eliminarea deșeurilor menajere solide și asimilabile, atât urbane, cât și industriale, în legătură cu diverse proceduri de achiziții publice, precum și proceduri de concesiune organizate de autoritățile contractante / autoritățile locale (ex. Consiliul Județean Suceava; UAT Județul Alba) pentru delegarea funcționării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul sistemului integrat de gestionare a deșeurilor.
  • O important[ companie chineză de construcții, în legătură cu participarea la procedura de licitație pentru selecția investitorilor, organizată de Departamentul de Energie și Hidro Tarnița S.A. pentru construcția și operarea proiectului hidroelectric greenfield cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, cu o capacitate instalată estimată la 1.000 MW, care se preconizează că va necesita o investiție considerabilă ce depășește 3 miliarde EUR.
  • Filiala din România a unui renumit producător german de autoturisme, în legătură cu dezvoltarea unei fabrici de producere a ansamblelor noilor cutii de transmisie automată în 9 trepte care urmează a fi instalate pe noile modele de autoturisme produse de compania respectivă, valoarea totală a proiectului atingând suma de 270 milioane EUR.
  • Un consorțiu de energie, în diverse aspecte legale decurgând din dezvoltarea conductei de gaz Nabucco Vest, cât și probleme specifice legate de infrastructură derivând din dezvoltarea proiectului.
  • O societate expertă la nivel global în tehnologia, proiectarea și fabricarea sistemelor laser de înaltă performanță, cu privire la probleme privind procesul de licitație și achiziții publice, în legătură cu atribuirea unui contract EPC pentru un Sistem Laser de Mare Putere (2x10PW), cu o valoare de 60 milioane EUR, parte a proiectului cofinanțat ERDF Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP) dezvoltat la Măgurele, România. De asemenea, am fost mandatați de către client în calitate de consilier juridic în legătură cu participarea, ca membru al consorțiului, în cadrul celei de-a doua licitații și a celui de-al doilea proces de achiziții publice în legătură cu atribuirea contractului EPC pentru Sistem Raze Gamma de Mare Intensitate, cu o valoare de 50 milioane EUR, parte a proiectului cofinanțat ERDF Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP) dezvoltat în România.
  • Un furnizor european de top în domeniul serviciilor de infrastructură feroviară, în legătură cu renegocierea și restructurarea a două contracte FIDIC încheiate cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
  • Un important furnizor nord-american de servicii în domeniul achizițiilor și construcțiilor petroliere, în legătură cu dezvoltarea unui proiect în valoare de mai multe milioane de dolari pentru proiectarea, achiziția și construcția unei facilități industriale de producție.
  • Cea mai mare societate de electricitate din Italia, în cadrul unui proiect de parteneriat public-privat, estimat la 4 miliarde EUR, în parteneriat cu societatea românească cu capital de stat de producție a energiei nucleare pentru dezvoltarea Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă.
  • Un lider internațional în furnizarea de servicii de distribuție și gestionare a conținutului pentru industria de radiodifuziune, în legătură cu procedura de achiziție publică organizată de Societatea Română de Televiziune pentru achiziția de „Servicii de distribuție prin satelit a programelor SRTV”.
  • O companie locală cu peste 20 ani experiență în domeniul construcțiilor și ingineriei, în legătură cu procedura de achiziție publică organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., pentru atribuirea contractului-cadru având ca obiect „Proiectare și execuție Lărgire la 4 benzi DN 7Baldana – Titu km 30 + 950 – 52 + 350”. Am acordat servicii de reprezentare juridică a clientului inclusiv în faza litigioasă, prin contestarea unor acte ale autorității contractante în fața Curții de Apel București, precum și în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, în Cauza C-267/18, unde am obținut o soluție favorabilă clientului.
  • O companie locală din domeniul IT, în legătură cu procedura de atribuire organizată de Institutul Național de Statistică Român pentru achiziția de „Servicii de asistență tehnică și întreținere pentru licențele Oracle 2019”. Am asistat clientul în legătură cu aspectele procedurale punctuale, incluzând etapele finale și ședințele de negocieri cu autoritatea contractantă pentru finalizarea procedurii de atribuire și semnarea contractului de achiziție publică.
  • O filială a unui important grup activând în domeniul petrolului și gazelor naturale, în procedura de achiziție publică organizată de OMV Petrom pentru atribuirea contractului-cadru de furnizare „Prăjini de pompare continuă, accesorii aferente acestora, cu servicii de instalare și mentenanță”.
  • O societate activând la nivel local în domeniul serviciilor de proiectare (arhitectură) și inginerie, în cadrul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică având ca obiect Servicii de proiectare, asistență tehnică și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Lucrări de infrastructură necesare funcționării Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu” în cazarma 878 Craiova, desfășurată de Unitatea Militară 02523 București. Am asistat clientul inclusiv în procedura de atribuire organizată de Penitenciarul Ploiești în vederea atribuirii contractului-cadru având ca obiect achiziția de „Servicii de întocmire studii de fezabilitate pentru obiectivul de investiții P47 Berceni (Penitenciar 1000 de locuri cu regim de maximă siguranță și închis)”, precum și în alte două proceduri de atribuire organizate de Ministerul Apărării Naționale – Unitatea Militară 02542 Focșani, respectiv Ministerul Apărării Naționale – Unitatea Militară 02523 București pentru achiziții militare pentru atribuirea unor contracte având ca obiect servicii de proiectare.
  • O companie activând la nivel local în domeniul serviciilor de proiectare și inginerie, pe durata mai multor proceduri organizate de unități militare pentru atribuirea unor contracte de achiziție publică de servicii de proiectare pentru elaborarea documentației tehnico-economice pentru construcții/ depozite, precum și achiziția de lucrări vizând reabilitări ale unor penitenciare/ cazărmi.
  • O companie locală care oferă servicii tehnice și de inginerie, în legătură cu diverse probleme contractuale derivând din contracte de achiziții publice încheiate cu Ministerul Apărării din România, acționând prin Unitatea Militară 02523 București, având ca obiect achiziția de servicii pentru elaborarea unor documentații tehnice de execuție.
  • O companie locală care furnizează instalații și echipamente pentru utilaje grele, industrii de materiale energetice, metalurgice și materiale de construcție, în cadrul procedurii de achiziție publică organizată de Agenția Națională Română pentru Îmbunătățiri Funciare pentru reabilitarea stației de pompare SRPA Spiru Haret, inclusiv agregatele de pompare, instalațiile hidromecanice, instalațiile auxiliare și instalațiile electrice care deservesc stația.
  • O companie locală care activează în domeniul construcțiilor și ingineriei, în legătură cu o procedură de achiziții publice organizată de Primăria București, Sector 3 pentru lucrări de reabilitare a sistemului rutier al sectorului 3. Valoarea estimată a achiziției este de 525.000 RON.
  • O filială a unui grup care operează pe piața globală în sectoarele construcțiilor, industrial, întreținere și concesiuni, în cadrul acțiunii litigioase reprezentată de plângerea formulată de de o importantă companie de construcții împotriva rezultatului procedurii de achiziții publice având ca obiect atribuirea contractului de lucrări privind „Construcția variantei de ocolire Târgu Mureș”.
  • Consiliul Județean Dâmbovița, în diverse aspecte procedurale și contractuale pe durata procedurii de atribuire a contractului de achiziții publice având ca obiect „Serviciile de colectare și transport a deșeurilor menajere pentru județul Dâmbovița”.
  • O mare companie de energie și Ministerul Economiei, ca parte a unui consorțiu internațional, în vederea construirii unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, un proiect greenfield cu o capacitate instalată previzionată de 1.000 MW, estimat a necesita o investiție de peste 1,3 miliarde EUR.
  • O companie românească de top, în legătură cu execuția și instalarea mașinilor și a echipamentelor de cale ferată, privind aplicarea celor două contracte de construcții FIDIC încheiate cu Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A., pentru un proiect de infrastructură legat de reabilitatea sectorului Câmpina-Predeal, pe calea ferată București-Brașov, parte a coridorului IV Paneuropean, cu valoarea totală de 30 milioane EUR.
  • Una dintre firmele de consultanță de top din lume pentru furnizarea serviciilor tehnice de inginerie, în legătură cu acordul de achiziție de mai multe milioane încheiat cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), pentru supervizarea proiectării și execuției centurii orașului Brașov, ca lider de consorțiu cu una dintre companiile de vârf de inginerie din România.
  • Compania de stat de televiziune, în legătură cu activitatea sa de achiziție. Mandatul nostru include executarea auditului independent și redactarea unui raport de due diligence cu privire la activitatea de achiziții publice a Corporației Televiziunii Române, pentru evaluarea respectării principiilor și standardelor de achiziție, identificarea riscurilor potențiale și a acțiunilor de remediere și consolidarea răspunderii cu privire la procesele de achiziție.
  • Una dintre cele mai mari companii de construcții la nivel mondial, în legătură cu procedurile de licitație publică pentru concesionarea serviciilor de proiectare și construire a autostrăzii Timișoara-Lugoj.
  • Un important furnizor în domeniul soluțiilor de telecomunicații în România, în legătură cu un contract având o valoare de ordinul milioanelor pentru construirea și implementarea unor aparaturi de supraveghere. Implicarea noastră în proiect a inclus atât asistarea clientului pe parcursul procedurilor de achiziție publică, cât și consultanță privind diverse aspecte legate de executarea contractului, inclusiv asistență pe parcursul procedurilor de soluționare alternativă a disputelor rezultând din executarea contractului.
  • Un lider european în producția de energie electrică, cu privire la proiectul PPP dezvoltat în parteneriat cu cel mai mare producător român de energie cu capital de stat cu privire la retehnologizarea și dezvoltarea de capacități noi pentru anumite centrale din Brăila, Doicești, Borzești și Galați.
  • Compania națională italiană de căi ferate, în legătură cu un contract de asistență tehnică în valoare de 22 milioane EUR constând în întocmirea proiectelor de cale ferată pentru fondul de coeziune.
  • Un furnizor european de top în domeniul serviciilor de infrastructură feroviară, în legătură cu executarea mai multor contracte FIDIC referitoare la reabilitarea principalei linii de cale ferată dintre București și Brașov.
  • Un important furnizor internațional de servicii de proiectare, producție, mentenanță și furnizare de echipamente și componente feroviare, în legătură cu participarea la licitația publică organizată de compania locală care operează metroul din București pentru achiziționarea unui număr de 51 de trenuri de metrou pentru operarea Magistralei nr. 5 – Drumul Taberei, cu o valoare estimată de 344 milioane EUR.
  • O importantă companie spaniolă din domeniul tehnologiei și sistemelor de apărare, în legătură cu diverse proceduri de achiziție publică. Mandatul nostru a inclus diverse aspecte legale derivând din procedurile de achiziție publică.
  • Un mare distribuitor regional de energie electrică, în vederea structurării, negocierii și încheierii unui contract de achiziție publică pentru implementarea unei tehnologii de rețele inteligente.
  • Un lider european în producția de energie electrică, în proiectul de tip brownfield pentru retehnologizarea termocentralei cu o capacitate de 800 MW situată în Brăila, investiție estimată la peste 1 miliard EUR.
  • Un important grup canadian din domeniul minier, cu privire la explorarea și exploatarea unui mare zăcământ din România, inclusiv în legătură cu aspecte complexe ce țin de legea concesiunii, inclusiv licențe de concesiune minieră, protocoale și parteneriate încheiate cu autoritățile locale în vederea strămutării și relocării, dar și cu privire la contracte de concesiune pentru asigurarea drepturilor de folosință asupra terenurilor necesare dezvoltării proiectului.
  • Unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Europa, privind procedurile de achiziție publică pentru achiziționarea de active
  • O companie din industria apei și a serviciilor de utilități, în cadrul procedurilor de achiziție publică pentru încheierea cu Municipiul Iași a unui contract de lucrări pentru modernizarea stației de epurare a apelor reziduale din Tg. Frumos. În plus, am asistat clientul în procedura de atribuire a contractului de lucrări pentru construirea unei noi stații de tratare a apei în Jimbolia.
  • Companie din industria energiei, parte a unui grup internațional de furnizare de energie electrică integrată, în legătură cu noua schemă de achiziție a produselor și a livrărilor pentru segmentul de distribuție ce urmează a fi implementată de către client la nivel european, inclusiv în legătură cu opțiunile de licitație și excepțiile aplicabile conform Directivelor privind Achizițiile și Utilitățile.
  • Un important grup de investitori privați, în legătură cu un proiect PPP pentru proiectarea, construirea, finanțarea și operarea unui nou centru sportiv și recreațional (inclusiv un nou stadion).
  • Un operator local de apă potabilă, operatorul public de apă pentru județul Dâmbovița, în legătură cu procedura de licitație, contractele de servicii și concesiune aferente lucrărilor de administrare, supervizare și construcție în vederea reabilitării și extinderii sistemelor locale de aprovizionare cu apă, cu o valoare totală de 120 milioaneEUR.
  • Un spital județean, privind o paletă largă de aspecte legale rezultând dintr-o facilitate de credit în valoare de 20 milioane EUR acordată de Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru modernizare și reabilitare.
  • CFR Marfă (Compania Națională de Căi Ferate din România), în legătură cu un proiect de infrastructură în valoare de 300 milioane EUR pentru reabilitarea rețelei naționale de cale ferată a CFR S.A.
  • Un important producător de electricitate cu capital de stat, în legătură cu structurarea și implementarea câtorva proiecte de tip greenfield/brownfield cu scopul de a moderniza centralele electrice existente și de a dezvolta noi capacități de cogenerare, împreună cu un număr de investitori privați.
  • O companie de construcții din Spania, în procesul de achiziții publice, precum și pe durata implementării unor proiecte majore de interes public, a căror valoare totală este de 33 milioane EUR.
  • Una dintre cele mai mari companii de construcții de pe piață, în legătură cu redactarea, negocierea și implementarea unui acord de subcontractare pentru lucrări de infrastructură.
  • O companie germană din industria medicală, privind un parteneriat public-privat cu Spitalul de Urgență din Chișinău (Moldova) referitor la centrul de dializă al spitalului. Am asistat clientul pe parcursul negocierilor cu privire la structura parteneriatului, redactarea întregii documentații aferente și a contractelor, precum îndeplinirea tuturor formalităților la Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
  • O companie cehă din industria energiei regenerabile, pe parcursul implementării unui proiect de construcție și operare a unei centrale eoliene, împreună cu toate instalațiile și echipamentele tehnice, în colaborare cu autoritățile publice locale.
  • Municipalitatea Brăila și autoritățile locale competente, privind propunerea unui proiect PPP de construire a unui aeroport internațional la Brăila împreună cu un investitor strategic.
  • Un consiliu județean, într-o gamă largă de aspecte legate de PPP ce au decurs din procedura de licitație a două contracte de concesiune referitoare la serviciile de colectare, transport, depozitare și procesare a deșeurilor menajere.
  • O importantă societate de construcții din Europa, în legătură cu un contract PPP încheiat cu Ministerul Transporturilor din România pentru finanțarea, proiectarea, construcția și operarea autostrăzii București-Brașov.
  • Filiala din România a unuia dintre liderii mondiali în domeniul activităților energetice și de transport, privind un contract PPP încheiat cu Metrorex S.A., operatorul de metrou din România, pentru întreținerea și modernizarea locomotivelor și vagoanelor.
  • O importantă societate de utilități din Europa, cu privire la contractul de concesiune încheiat cu instituția publică națională din domeniul furnizării apei potabile pentru concesionarea unităților de furnizare a apei din București.
  • Companii din industria petrolieră din Franța și din România, privind contractul de concesiune încheiat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru explorarea și exploatarea unui perimetru petrolier din Marea Neagră.