Mușat & Asociații este întotdeauna cu un pas înainte în ceea ce privește evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri, anticipând nevoile clienților și acționând că un deschizător de drumuri în domeniu.

Declaratia privind beneficiarul real al unei societati in contextul decretarii starii de urgenta in Romania – clarificari privind obligatia depunerii

Potrivit Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (“Legea 129/2019“), societatile comerciale au obligatia de a depune la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.

In contextul decretarii starii de urgenta in Romania, prin Ordonanta de urgenta nr. 29/18.03.2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare (“OUG 29/2020“) s-a stabilit ca termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real se prelungeste cu 3 luni de la data incetarii acestei situatii, pe durata starii de urgenta depunerea acestei declaratii fiind suspendata.

Cu toate acestea, dispozitiile legale privind suspendarea fac referire numai la declaratia anuala privind beneficiarul real si la cea care atesta modificarea acestor date, nefacand nicio mentiune cu privire la declaratia care se depune la momentul inmatricularii societatii.

Astfel, s-ar putea interpreta ca, pe perioada starii de urgenta, declaratia privind beneficiarul real va trebui depusa numai in situatia inmatricularii unei societati (si anume la infiintarea unei societati noi).

In lipsa unei abordari unitare din partea reprezentantilor Oficiului Registrului Comertului, in practica, se poate ajunge la solutii diferite, si anume:

  • se vor solutiona numai declaratiile privind beneficiarul real depuse la inmatricularea societatilor, prin urmare, in acest caz, depunerea declaratiilor fiind si obligatorie (anume la infiintarea unei societati noi); sau
  • exista posibilitatea amanarii intregului dosar sau a disjungerii dosarului in ipoteza in care declaratiile modificatoare sunt depuse alaturi de alte documente, cu prilejul inregistrarii unor mentiuni in registrul comertului; sau
  • se vor solutiona atat declaratiile depuse cu prilejul inmatricularii societatilor, cat si cele depuse la momentul inregistrarii unor mentiuni – acolo unde este necesar (cu exceptia declaratiilor anuale).

Echipa noastră de avocați și consultanți vă poate acorda asistență juridică în legătură cu aspectele legate de declaratia privind beneficiarul real al persoanei juridice, in contextul decretarii starii de urgenta in Romania.

Contact:

Madalina Trifan, Managing Associate (madalina.trifan@musat.ro)

Telefon fix: 0040 21 202 59 00; Mobil: 0040 758 699 364

George Cata, Associate (george.cata@musat.ro)

Telefon fix: 0040 21 202 59 00; Mobil: 0040 758 699 369

Important notice:

Beware of Fraudulent Emails

We have been informed that some of you have recently received unsolicited emails from a fake email address claiming to represent our law firm. We would like to emphasize that these messages do not come from us and have nothing to do with our work. For your safety, please do not open these emails and do not provide any personal or confidential information.

If you have received such messages, we recommend that you report them as spam and contact us directly at the official email address (general@musat.ro) or at our phone number - 021.202.59.00.

We are looking very seriously into this situation and are investigating it together with the competent authorities to prevent such incidents in the future. Thank you for your understanding and cooperation!

Anunț important

Atenție la Emailuri Fictive

Am fost informați că, recent, unii dintre voi ați primit emailuri nesolicitate de la o adresă de email falsă care pretinde a reprezenta firma noastră de avocatură. Dorim să subliniem că aceste mesaje nu provin de la noi și nu au nicio legătură cu activitatea noastră. Pentru siguranța dumneavoastră, vă rugăm să nu deschideți aceste emailuri și să nu furnizați informații personale sau confidențiale.

Dacă ați primit astfel de mesaje, vă recomandăm să le raportați ca spam și să ne contactați direct la adresa oficială de email (general@musat.ro) sau la numărul nostru de telefon - 021.202.59.00.

Luăm foarte în serios această situație și investigăm împreună cu autoritățile competente pentru a preveni astfel de incidente pe viitor. Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare!