Mușat & Asociații este întotdeauna cu un pas înainte în ceea ce privește evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri, anticipând nevoile clienților și acționând că un deschizător de drumuri în domeniu.

Practica de Drept Penal este una dintre ariile cheie ale Departamentului nostru de Litigii. În continuă dezvoltare încă din primii ani de la înființarea firmei, acest departament a devenit un reper stabil pe piața juridică și pentru mediul de afaceri din România. Clienții noștri știu că se pot baza pe abordarea curajoasă și creativă a echipei noastre de avocați penaliști pentru soluționarea celor mai complexe dosare ce presupun riscuri și implicații de natură penală. De-a lungul anilor, am reușit să formăm o echipă profesionistă care excelează deopotrivă în fața instanțelor de judecată și a organelor de cercetare penală, dar și în consilierea clienților pentru a preveni, identifica și media eventualele riscuri de natură penală.

Avocații noștri penaliști au experiență în reprezentarea clienților în fața tuturor instanțelor de judecată, începând cu cele cu grad de jurisdicție inferior și până la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și la toate nivelurile unităților de  parchet de pe lângă toate instanțele de judecată (începând de la instanțe ordinare până la Înalta Curte de Casație și Justiție, inclusiv departamente specializate – Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Parchetul European). Cele mai multe din cazurile noastre au un grad ridicat de complexitate, incluzând documentații voluminoase și activități de cercetare pluridisciplinară. Printre clienții noștri se numără corporații multinaționale și societăți locale mari, dar și cunoscuți oameni de afaceri, demnitari și funcționari de stat cu care colaborăm îndeaproape pentru a le asigura o apărare corespunzătoare, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Activitatea noastră în domeniul Dreptului Penal a implicat acționarea în numele sau alături de clienții noștri în cadrul tuturor tipurilor de litigii penale, inclusiv: criminalitate economico – financiară, fraudă financiară, corupție, spionaj economic, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, criminalitate cibernetică și privind comerțul electronic, crimă organizată, abuz și neglijență în serviciu, spălare a banilor, infracțiuni vizând încălcarea confidențialității/secretului profesional sau a drepturilor de proprietate intelectuală și industrială. Am oferit asistență juridică și reprezentare atât pe parcursul urmăririi penale, cât și pe parcursul celorlalte etape ale procesului penal, pentru aspecte privind răspunderea penală a persoanelor fizice, precum și a entităților juridice.

Serviciile noastre includ consultanță și prevenire a problemelor de natură penală (precum redactarea analizelor juridice, opiniilor sau a memorandumurilor în legătură cu diferite aspecte de drept penal și drept procesual penal; asistența și reprezentarea clienților noștri în legătură cu diferite proceduri extrajudiciare, pentru evitarea implicațiilor penale sau a riscurilor complexe; pregătirea și încheierea tranzacțiilor civile de mare anvergură, în vederea soluționării pe cale amiabilă a cererilor de despăgubire pentru daune civile în cadrul procedurilor de drept penal) și, de asemenea, reprezentare și asistență în cadrul litigiilor penale, atât în timpul fazei de cercetare penală, cât și pe parcursul procedurilor în fața instanțelor de judecată.

Clienți persoane juridice / corporații. Mandate importante.

O selecție a principalelor noastre mandate (persoane juridice / corporații):
  • O rafinărie majoră din România, într-un dosar complex implicând infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, măsuri asigurătorii aplicate asupra bunurilor și acțiunilor societății, cu un prejudiciu estimat la peste 700 milioane EUR. Avocații noștri specializați în drept penal au administrat cu succes dosarul, iar instanța, prin hotărâre definitivă, a dispus exonerarea clientului nostru de orice răspundere în legătură cu presupusul prejudiciu, precum și de orice răspundere în ceea ce privește presupusele acuzații penale.
  • O bancă importantă din România, în legătură cu o investigație complexă, cu un prejudiciu estimat la peste 70 milioane EUR.
  • O companie de energie, în multiple dosare penale complexe, atât în fața organelor de cercetare penală, cât și a instanțelor penale, implicând, de asemenea, încheierea unor tranzacții complexe ale cererilor de despăgubire.
  • Un lider în producția și furnizarea de soluții de înaltă tehnologie pentru material rulant și șine de cale ferată, în legătură cu acuzațiile de corupție împotriva reprezentanților autorității publice în cadrul unor proceduri de achiziții publice în valoare de peste 300 milioane EUR.
  • Un retailer de renume din România, în legătură cu multiple dosare penale complexe implicând corupție și abuz în serviciu, precum și un dosar penal complex rezultat în urma acuzațiilor de corupție privind o tranzacție comercială și imobiliară de mare anvergură.
  • Un mare retailer din România, în legătură cu un dosar complex implicând acuzații de abuz în serviciu al unor funcționari publici și spălare a banilor.
  • Un lider mondial în domeniul sistemelor de cablare și tehnologiei de cablu, într-un dosar penal complex în fața organelor de cercetare penală, care a implicat încheierea unor tranzacții complexe privind despăgubirile pretinse cu o valoare de peste 40 milioane EUR.
  • Un important distribuitor de camioane și autobuze, în diverse investigații complexe în fața autorităților de cercetare penală, implicând acuzații de evaziune fiscală și infracțiuni legate de proceduri de achiziție publică.
  • Un grup de servicii auto, în multiple dosare penale complexe, implicând înșelăciune și fals în înscrisuri, investigații demarate de către organele de urmărire penală în legătură cu acuzații formulate de către societăți de asigurări sau persoane fizice.
  • O companie internațională de logistică, parte a unui grup mare, într-un dosar penal complex rezultat dintr-o investigație internă coordonată cu succes.
  • O companie importantă de transport, în multiple dosare penale complexe cu numeroase elemente transfrontaliere, ce au produs prejudicii estimate de peste 500.000 EUR.
  • Autoritatea Aeronautică din România, într-un dosar penal cercetat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu un accident aviatic care a avut loc în România.
  • Un lider global în servicii aeriene de catering și furnizare de produse pentru zboruri, în multiple dosare penale complexe, ce au implicat înșelăciune, fals în înscrisuri și furt calificat.
  • O bancă de renume din România, în legătură cu diferite plângeri penale împotriva fraudelor întreprinse de către clienții băncii.
  • O companie energetică afiliată celei mai mari societăți energetice din Italia, în fața organelor de cercetare penală, în legătură cu diferite tipuri de infracțiuni, comise împotriva societății sau pretinse a fi fost comise de angajații societății (inclusiv recuperarea prejudiciilor aferente).
  • Un furnizor de servicii financiare de top din lume, cu privire la un proiect multidisciplinar pentru recuperarea creanțelor, în legătură cu o gamă largă de dispute ce au inclus insolvență și anchetele privind criminalitatea economico-financiară.
  • Un operator al celui mai mare exchange de criptomonede în raport de volum, în fața organelor de urmărire penală într-un dosar penal vizând însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.
  • Compania care operează cel mai mare aeroport din München, într-un dosar complex de fraudă, implicând multiple elemente de extrateritorialitate.
  • O bancă internațională, în diferite litigii complexe, care acoperă o gamă largă de dispute, variind de la dispute corporative și comerciale, litigii de muncă, insolvență și anchete privind criminalitatea economico-financiară, cu cereri de despăgubire în valoare de peste 10 milioane EUR.
  • Sucursala unui conglomerat farmaceutic elvețian, în legătură cu recuperarea activelor și pasivelor în valoare de mai multe milioane de euro, precum și în legătură cu acuzațiile de corupție a funcționarilor publici.
  • Reprezentarea unui important distribuitor farmaceutic, într-un dosar complex cercetat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, implicând acuzații de evaziune fiscală și spălare a banilor.
  • Reprezentarea unuia dintre actorii principali de pe piața română și regională (Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu, Africa de Nord) de IT&C, în diferite dosare penale complexe, atât în fața organelor de cercetare penală, precum și a instanțelor penale.
  • Reprezentarea unui retailer important, în legătură cu cercetările penale aferente procesului de autorizare și modalității de extindere a rețelei acesteia.
  • Reprezentarea cu succes a unei societăți internaționale de inginerie și tehnologie de top cu aproximativ 160.000 angajați în circa 80 de țări, în legătură cu unul dintre cele mai complexe litigii de la nivel internațional, aflat pe rolul instanțelor din România de peste 27 de ani, care a inclus, de asemenea, mai multe cazuri penale și anchete.
  • Reprezentarea unei mari companii din sectorul agricol, în diferite dosare penale privind încălcarea drepturilor de autor și criminalitatea economico-financiară, în fața organelor de cercetare penală.
  • Reprezentarea unuia dintre cei mai mari producători și distribuitori de produse electronice din lume, în diferite cazuri care includ comportamentul infracțional al angajaților și anchete vamale internaționale atât în fața organelor naționale de cercetare penală, precum și a autorităților vamale internaționale.
  • Asistarea și reprezentarea filialei locale a unuia dintre cei mai mari producători de electrocasnice la nivel global, într-un dosar penal având ca obiect infracțiuni săvârșite de către angajați pe durata grevei declanșate în cadrul uneia dintre sucursalele companiei.

Alte mandate reprezentative din domeniul Dreptului Penal includ:

  • Asistența oferită unui producător european de top de produse de panificație, în fața organelor administrative, antifraudă și de cercetare penală în legătură cu obținerea și utilizarea subvențiilor acordate din bugetul UE în valoare de mai multe milioane de euro.
  • Asistența oferită diviziei de finanțare a producătorului mondial de top de echipamente de construcții și minerit, pe parcursul perioadei de insolvență, executare silită și proceduri penale împotriva mai multor debitori, cu scopul de a urmări recuperarea datoriilor rezultate din contractele de leasing pentru echipamente industriale.
  • Reprezentarea unei companii lider în industria reciclării în legătură cu o investigație efectuată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu impact la nivel național asupra întregii activității desfășurate de către toți operatorii din această industrie în valoare de 500 milioane EUR.
  • Asistență juridică și reprezentare pentru două companii de echipamente industriale într-un dosar penal complex investigat de către Parchetul European din România, în legătură cu un presupus prejudiciu de 3 milioane EUR.
  • Asistență juridică pentru principala societate de distribuție a energiei electrice în legătură cu anchete interne asupra angajaților acesteia, activități și proceduri privind statusul datelor și informațiilor confidențiale sau secrete.
  • Reprezentarea unuia dintre cele mai mari fonduri de pensii private în legătură cu plângerile penale depuse de către foștii parteneri de afaceri.
  • Reprezentarea unuia dintre principalii producători din industria metalurgică din România, în cadrul unei cercetări penale extrem de complexe și elaborate cu privire la acuzații de evaziune fiscală rezultate din calificarea eronată a impozitelor aplicabile, care a avut ca rezultat un prejudiciu de peste 1,5 milioane EUR.
  • Asistența oferită unui furnizor de servicii medicale de specialitate, în cadrul anchetelor interne privind posibile cazuri de corupție sau practici ilegale.
  • Reprezentarea uneia dintre cele mai mari companii farmaceutice, într-un dosar implicând infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.
  • Reprezentarea unui important investitor paneuropean de capital de risc, în mai multe cazuri de cercetare penală legate de sau rezultând din litigii comerciale care depășesc valoarea de 2 milioane EUR, aferente unor proiecte imobiliare.
  • Asistarea și reprezentarea unei importante companii imobiliare, în legătura cu două dosare penale complexe inițiate de către organele de urmărire penală, cu privire la pretinse fapte de evaziune fiscală și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ce au generat un prejudiciu estimat mai mare de 3 milioane EUR.
  • Asistența și reprezentarea unei companii britanice, în legătură cu o anchetă penală extrem de complexă, privind acuzații de fraudă și infracțiuni legate de bursa de valori.

Clienți persoane fizice. Mandate importante.

O selecție a principalelor noastre mandate (persoane fizice):

De asemenea, am oferit asistență și reprezentare unui număr însemnat de persoane publice importante, oameni de afaceri români și străini sau reprezentanți ai unor societăți importante în diferite cauze penale, în fața organelor de cercetare penală și a instanțelor de judecată, care au implicat, în principal, acuzații de corupție (dare și luare de mită, trafic de influență, conflict de interese), fraude financiare (delapidare, evaziune fiscală) și/sau spălare a banilor, precum și alte infracțiuni legate de acestea (abuz în serviciu, falsificare de documente etc.). Mai jos se regăsesc unele exemple relevante:

  • M. S. – Directorul General al unei bănci de investiții de top din Marea Britanie într-un caz penal complex cu privire la privatizări frauduloase, inclusiv acuzații de spionaj, divulgare de informații strict secrete, grup infracțional organizat etc., caz în care ancheta penală și cercetarea judecătorească s-au extins pe o durată de peste 9 ani.
  • P.S. – președintele unuia dintre cele mai prestigioase institute naționale din domeniul farmaceutic, în legătură cu acuzații de corupție cu un prejudiciu estimat de aproximativ 22 milioane USD.
  • D.V. – fost ministru din Guvernul României, în legătură cu acuzații de trafic de influență, abuz în serviciu, luare de mită în legătură cu activitatea oficială a acestuia în calitate de fost primar de municipiu și senator.
  • G.S. – fost consilier al Președintelui României, într-un dosar complex de corupție puternic mediatizat cu privire la acuzații de spălare a banilor în legătură cu finanțarea campaniei electorale.
  • L.O. – fost prim-ministru al României, într-un caz de corupție ce a implicat presupuse acuzații privind finanțarea nelegală a campaniei electorale.
  • O.P. – fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, privind acuzații de corupție legate de activitățile completurilor de judecată și investigații oficiale, atât în faza cercetărilor penale, precum și în fața instanței de judecată.
  • I.P. – fost Președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în multiple investigații complexe, inclusiv un dosar ce a implicat presupuse acuzații de corupție și abuz în serviciu săvârșite în decursul mandatului de Președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, privind executarea contractului de parteneriat încheiat pentru planificarea, proiectarea și operarea unui sistem informatic integrat al asigurărilor de sănătate din România.
  • D.R. – fost șef al Autorității de Supraveghere Financiară, într-o anchetă penală de mare interes ce a implicat acuzații de trafic de influență și abuz în serviciu împotriva mai multor persoane din sectorul financiar (asigurări) public și privat.
  • G.O. – fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în ceea ce privește procedurile judiciare în care au fost investigate infracțiuni de corupție (trafic de influență).
  • B.T. – fost senator din Parlamentul României și Ministru al Mediului, într-un caz de corupție cu privire la infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual.
  • C.A. – Președintele Consiliului Județean Iași și fost Ministru al Mediului, într-o anchetă penală de mare interes privind acuzații de corupție, delapidare și falsificare de documente.
  • C. – membru al Camerei Deputaților în cadrul Parlamentului României, în proceduri judiciare privind acuzații de corupție (trafic de influență), în legătură cu numirea directorului general al Administrației Naționale „Apele Române”.
  • D. – fost membru român al Parlamentului European, achitat de către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru acuzațiile de conflict de interese.
  • M. – fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, în legătură cu acuzațiile de dare de mită privind plăți în valoare de 2 milioane EUR.
  • B. – fost primar de municipiu, cercetat și acuzat de abuz de putere cu privire la alocarea subvențiilor locale și finanțare în valoare de peste 400.000 EUR.
  • F. – fost Director Executiv al unei importante societăți de stat din România, cu activități pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice, în legătură cu acuzații de primire de mită în privința activității oficiale a acestuia, în fața organelor de cercetare penală.
  • G. – un dezvoltator imobiliar important, în multiple dosare penale investigate de către Parchetele din județul Constanța, în legătură cu tranzacții imobiliare, implicând acuzații de abuz în serviciu și fals în înscrisuri.
  • M. – întreprinzător important din domeniul imobiliar, cercetat și judecat în cadrul unuia dintre cele mai complexe cazuri de corupție în domeniul imobiliar din ultimul timp, cu un prejudiciu estimat la peste 300 milioane EUR, care implică senatori români, oficiali de stat și locali, oameni de afaceri și alte persoane acuzate de organizarea unei rețele complexe de trafic de influență pentru obținerea nelegală a unor beneficii financiare din restituirea unui lot mare de pădure.
  • B. – om de afaceri de top din România, în cadrul unui proces în instanță având ca obiect acuzații de mită în legătură cu Președintele Consiliului Județean, responsabil pentru aprobarea finanțării activităților de construcții efectuate pentru autorități publice locale.
  • N. S. – un important om de afaceri din România, într-un dosar de instanță având ca obiect abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu procedurile de achiziție publică a unor produse fitosanitare de către Municipiul București, cu un pretins prejudiciu depășind suma de 3 milioane EUR.
  • Președintele Consiliului de Administrație al unei societăți media de stat în legătură cu acuzații de abuz în serviciu privind achiziția Radio Chișinău cu sediul în Republica Moldova, care constau în prețuri supraevaluate plătite pentru acțiuni care se pretinde că au provocat un prejudiciu fondurilor publice care depășește suma de 650.000 EUR.
  • L. – fiul unui fost președinte al unei țări europene, în legăturăcu procedurile judiciare inițiate pentru infracțiuni de corupție, șantaj și fals în înscrisuri oficiale.
  • N. – om de afaceri român, în fața organelor de cercetare penală și instanței de judecată, într-un caz care implică crearea unui grup infracțional organizat format din aproximativ 30 de persoane private și funcționari publici cu funcții înalte, pentru comiterea de infracțiuni economice privind producția și vânzarea de produse petroliere, prejudiciul pretins depășind 50 milioane EUR.