Prezentare generală și experiență

Echipa noastră specializată în dreptul Maritim, al Aviației și al Transporturilor are o experiență semnificativă în domeniu, consiliind clienți în unele dintre cele mai complexe proiecte locale sau internaționale.

Avocații noștri sunt specializați în mandate privind operațiuni navale și finanțarea acestora, contracte de tip „wet/dry”, relaționarea cu cluburile P&I, navlositori, subscriitorii de transporturi de marfă și furnizori de facilități de stocare, litigii privind construcția si operarea navelor/aeronavelor și finanțarea transportului, reprezentând, de asemenea, bănci și alte instituții financiare în structurarea finanțărilor din domeniul aerian, maritim și terestru, precum și constituirea garanțiilor colaterale.

Portofoliul nostru include o gamă largă de mandate privind Comerțul și Transportul naval, rutier și aerian de bunuri, cum ar fi vânzarea/cumpărarea, navlosirea, asigurarea încărcăturii, recuperarea, arestarea, executarea, pretenții privind încărcătura și transportul, sarcini maritime, litigii și arbitraj, precum și aspecte de reglementare în domeniu.

Echipa noastră consiliază în mod frecvent clienți în cele mai variate aspecte din domeniul Aviației. Avocații noștri au acordat asistență într-o gamă largă de tranzacții, de la cumpărarea de aeronave, închirieri transfrontaliere, consultanță cu privire la contracte de credit de mare anvergură, contracte de închiriere și de ipotecă pentru aeronave și înregistrarea, executarea și securitizarea aeronavelor. Experiența noastră este semnificativă, de la consultanță în domeniul privatizării societății naționale de transport aerian până la reglementarea vehiculelor corporative speciale pentru serviciile aeriene.

IULIAN POPESCU
delimiter-2
9V8A2201 Iulian Popescu resized

Partener Coordonator Adjunct

Arii de practică: Drept Societar & Comercial, Fuziuni & Achiziții/Privatizare, Telecom, IT & Media, Drept Maritim, Aviație & Transport

Telefon: +40 21 202 59 28

Fax: +40 21 223 04 95

E-mail: iulian.popescu@musat.ro

Adresa: Bd. Aviatorilor nr. 43, sector 1, cod 011853, București, România

all_underline

Mandate importante. O selecție a principalelor noastre proiecte include consultanță pentru:

  • Damen Shipyards Group, în legătură cu achiziția de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering a șantierului naval Mangalia și, ulterior, privind asocierea în participațiune cu Statul Român.
  • Elbit Systems Ltd., cu privire la un contract încheiat cu C.N. Romtehnica S.A. și Ministerul Apărării din România, pentru furnizarea de sisteme aeronautice avansate.
  • Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), un jucător internațional din Spania activ în proiectare, producere, întreținere și furnizare de echipamente și componente pentru sisteme feroviare, în legătură cu licitația deschisă lansată de Metrorex S.A. (societatea locală ce administrează metroul București) pentru atribuirea Contractului Sectorial pentru achiziționarea și darea în folosință a unui număr de 16 noi garnituri de metrou, pentru rețeaua din București, cu o valoare totală de aproximativ 100.000.000 EUR. Asistența juridică a inclus redactarea și revizuirea documentației de licitație, precum și asistență în toate etapele procedurii.
  • Holdingmaatschappij Damen B.V., membră a Grupului Damen Shipyards, cu privire la tranzacția de finanțare în care au fost implicate ING Bank N.V., ABN Amro Bank N.V. și o serie de bănci renumite din Europa, într-un proiect de creditare în valoare de aproximativ 700.000.000 EUR, în vederea construcției de nave.
  • Astra Rail Industries, privind achiziționarea a 3 companii românești din industria producătoare de vagoane – Astra Vagoane Arad, Meva S.A. și Romvag Caracal (cel mai mare producător de vagoane din România), cu o valoare totală de 150.000.000 EUR. Mandatul nostru a inclus un amplu raport de due dilligence cu privire la cele 3 companii, inclusiv o analiză semnificativă a aspectelor de proprietate intelectuală aferente, precum și asistență în timpul negocierilor cu vânzătorii și creditorii (Citibank, RBS, ING Bank, Piraeus Bank), redactarea contractelor de vânzare-cumpărare și a documentației aferente. Achiziția activelor aparținând celor 3 lideri în industria producției feroviare, în scopul continuării și dezvoltării afacerii, transformă această tranzacție într-una dintre cele mai importante de pe piața românească până în prezent.
  • Banca Europeană de Investiții (BEI), în structurarea întregii scheme de finanțare a proiectului de construire și dezvoltare a aeroportului SIBIU.
  • Banca Europeană de Investiții (BEI), în structurarea și negocierea unei scheme de finanțare de proiect în valoare de peste 17.000.000 EUR, acordată Municipiului Oradea, pentru dezvoltarea sistemului de transport public.
  • Caterpillar Financial Services U.S., într-un proiect de finanțare pentru construcția de nave în România, inclusiv redactarea contractelor de ipotecă asupra vaselor aflate în stadiul de construcție și rezolvarea tuturor formalităților de înregistrare ale acestora la autoritățile portuare locale.
  • Șantierul Naval Constanța, cu privire la construirea și contractul de vânzare a „Mineral Sakura” (cel mai mare vas construit vreodată în România).

Alte mandate reprezentative. O selecție a mandatelor noastre din domeniu include consultanță pentru:

  • Zim Shipping Ltd., cu privire la achiziția (buy-out) cotei de 50% din acțiunile rămase, deținute de Romtrans în cadrul Zimrom Shipping S.R.L.
  • Universal Alloy Corporation Europe (UACE), filială a diviziei aerospațiale a grupului elvețian Montana Tech Components A.G. (MTC), în legătură cu unitatea acesteia de producție a componentelor de aluminiu pentru industria aerospațială, situată în Nord-Vestul României.
  • Alenia Aeronautica, principalul producător de echipamente aeronautice din Italia, privind oferta depusă pentru privatizarea Avioane Craiova, un producător de aeronave de anvergură din România. Asistența juridică a inclus întocmirea și negocierea documentelor de garantare, gestionarea înregistrărilor necesare în România și elaborarea unei opinii juridice privind eficiența structurii de garantare.
  • Banca Comercială Română (B.C.R.), în redactarea unui contract de ipotecă maritimă privind o facilitate de credit în valoare de 115.000.000 USD, acordată pentru achiziționarea unui număr de șase instalații de foraj petrolier, precum și furnizarea unei opinii juridice având ca obiect valabilitatea și aplicabilitatea ipotecii maritime.
  • Companhia Vale do Rio Doce (CVRD), cea mai mare societate minieră sud-americană și una dintre cele mai mari patru companii din industria minieră metaliferă la nivel global, cu privire la diverse proceduri, inclusiv redactarea contractelor de agent de transport și servicii de operator portuar privind o operațiune de import, depozitare și tranzit pentru minereu de fier din Brazilia, prin Portul Constanța.
  • GE Capital Aviation Services, pentru realizarea unei analize juridice având ca subiect legislația română și practica judiciară în domeniu, inclusiv asistență cu privire la transportul maritim al containerelor și al altor echipamente, precum și aspecte legate de arestarea navelor.
  • Wikborg, Rein & Co, Karmsund Maritime Services (Norvegia), cu privire la diverse proceduri judiciare în care au fost implicați subcontractanți din România, pentru a-i împiedica pe aceștia din urmă să confiște un vas de pescuit deținut de Karmsund Maritime Services (Norvegia), în timp ce acesta se afla în apele teritoriale ale României, în baza unei cereri legate de serviciile de șantier contractate.
  • Ministerul Transporturilor, în legătură cu realizarea unui proces de due diligence privind cele mai mari societăți navale cu capital de stat din România, Petromin S.A., CNM Romline S.A. și CNM Navrom S.A., în vederea privatizării acestora de către Autoritatea Română pentru Privatizare.
  • Petromin S.A., una dintre cele mai mari societăți de transport naval din România, cu privire la contractele de asociere în participațiune încheiate cu societăți internaționale de transport naval din Grecia și Norvegia, precum și redactarea mai multor contracte comerciale, elaborarea unei opinii juridice având ca obiect o serie de aspecte de transport naval, cum ar fi arestarea navelor și pretenții legate de acestea.
  • C.N. de Petrol Petrom S.A., în legătură cu un contract naval pentru transportul petrolului importat. Am acordat asistență privind negocierea mai multor tipuri de contracte (contracte de transport naval, navlosire, contract de administrare, contract de navlosire navă nudă).
  • P&O Group, una dintre cele mai mari societăți de transport și administrare portuară din lume, în legătură cu propunerea de construcție a unui port pentru încărcarea, descărcarea și transportul conținuturilor transporturilor de mărfuri în Constanța.
  • Petromin S.A., într-un litigiu comercial și de transport naval ce a avut ca rezultat arestarea unei nave pentru obținerea unei hotărâri interimare și a îndeplinirii obligațiilor contractuale.
  • GE Commercial Aviation Services Limited, în diferite aspecte aeronautice privind chestiuni de reglementare aferente unor contracte de locațiune aeronave încheiate cu o serie de parteneri de afaceri.
  • Ministerul Român al Transporturilor, cu privire la procesul de restructurare a C.N. de Transporturi Aeriene Tarom S.A., ca o primă etapă în vederea privatizării.
  • Consultanță cu privire la contractul de locațiune dintre Airwork Holdings Limited și Blue Air, o companie de transport aerian low-cost din România, în legătură cu o aeronavă Boeing 737-377.
  • Ansett Worldwide Aviation Services, cu privire la contractele de locaţiune încheiate cu Blue Air, referitor la două aeronave Boeing 737-300 și 737-500.
  • Consultanță cu privire la contractele de locațiune dintre Ansett Worldwide Aviation Services și Carpatair, o societate română de transport aerian, în legătură cu trei aeronave Fokker F70.
  • Ansett Worldwide Aviation Services, în aspecte de drept român privind reintrarea în posesie a unei aeronave închiriate unei societăți de transport aerian din România.
  • Asistență privind contractele de locațiune încheiate între CIT Aerospace International și Blue Air, privind trei aeronave Boeing 737-800.
  • Pearl Aircraft Corporation, privind închirierea mai multor aeronave Boeing si motoare către Blue Air, o companie de transport aerian low-cost din România. Am asistat clientul în negocierea cesiunii contractelor sale asupra structurilor corporative alternative și în îndeplinirea tuturor aspectelor de reglementare cerute de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Am asistat, de asemenea, clientul în proceduri de recuperare a creanțelor, inclusiv reținerea la sol pe teritoriul românesc a unui avion și negocierea cu părțile contractante.
  • Sparbank Vest A.S., privind contractele de ipotecă având ca obiect două aeronave Saab 340B, precum și privind înregistrarea acestora la Registrul Aeronautic Român. Printre altele, echipa noastră a elaborat o opinie juridică cu privire la eficiența structurii de garantare.
  • CIT Aerospace International, cu privire la diverse aspecte de aeronautică, în chestiuni de reglementare aferente contractelor de locațiune a aeronavelor încheiate cu partenerii săi de afaceri.
  • RBS Aerospace, în diferite aspecte de reglementare cu privire la structurarea unei posibile afaceri în domeniul aeronautic în România.
  • Consultanță cu privire la un contract de locațiune încheiat între FNBC Leasing Corporation și Blue Air, o companie de transport aerian low-cost din România, referitor la o aeronavă Boeing 737-400.
  • Două bănci suedeze (Ringkjøbing Landbobank A/S și Lokalbanken I Nordsjælland A/S), cu privire la împrumuturi de peste 20.000.000 USD acordate către NAC Nordic Aviation Contractor A/S pentru finanțarea unui număr de cinci aeronave Saab 2000, închiriate în prezent de Carpatair.
  • Eurocopter, cu privire la o potențială asociere în participațiune încheiată cu IAR Brașov (liderul românesc în producția de elicoptere), având ca obiect producția de elicoptere și echipamente pentru elicoptere.
  • Asistarea C.N. de Transporturi Aeriene Tarom S.A., cu privire la un contract de închiriere a unei aeronave Boeing 737-548 încheiat între Air Lingus Limited, Skywell Limited și Tarom S.A.
  • Ansett Wordwide Aviation Services, privind un contract de închiriere semnat cu C.N. de Transporturi Aeriene Române Tarom S.A. pentru finanțarea unei aeronave Boeing 737-300, precum și privind ipotecarea aeronavei și înregistrarea acesteia la autoritățile din România.
  • Natwest, o bancă din Marea Britanie, privind întocmirea unei ipoteci asupra unei aeronave tip Boeing 737-500 și înscrierea acesteia la Registrul Aeronautic Român.
  • Un operator internațional de aeronave, cu privire la toate aspectele juridice relevante legate de aducerea unei aeronave pentru lucrări de reparații și întreținere la un service din România.
  • DHL International Romania, filiala din România a celei mai mari societăți de curierat rapid internațional, transport aerian, transoceanic și rutier și logistică, în diverse aspecte privind activitatea de transport, inclusiv redactarea contractelor de transport, precum și asistență juridică în legătură cu litigiul apărut din activitățile curente de poștă rapidă.
  • Terminalul de Containere Constanța Sud, filiala locală a Dubai Ports World, unul dintre cei mai importanți operatori portuari de containere la nivel global, în cadrul negocierii și încheierii unei serii de contracte comerciale privind achiziționarea echipamentelor pentru încărcarea și descărcarea containerelor, precum și în cadrul negocierilor cu C.N. Administrația Porturilor Maritime Constanța, cu privire la un contract de închiriere și operațiuni de mai multe milioane USD pentru mai multe zone din terminalul de containere la Marea Neagră.
  • Alstom Transport S.A., în redactarea și negocierea unei serii de contracte comerciale încheiate cu mai mulți parteneri de afaceri, inclusiv întreținerea vehiculelor feroviare și alte aspecte legate de transport.
  • Roose + Partners, o societate de avocatură din Regatul Unit, specializată în drept maritim, privind procedura pentru arestarea “MSC Flaminia”, navă container post-Panamax având o capacitate de 6.750 TEU și un tonaj de 85.823 tone, andocată pentru reparații în portul Constanța.
  • Codex Mulder B.V. Advocaten, o societate de avocatură din Olanda specializată în drept maritim, privind anumite aspecte legate de posibila cesiune a drepturilor asupra mărfii transportate și posibila depunere a unei acțiuni împotriva unui transportator, conform legii din România.
  • Dedeman S.R.L., cel mai mare lanț românesc de magazine ce activează pe piața de bricolaj, cu privire la negocierile de încheiere a unui contract de vânzare-cumpărare a unui avion jet clasa business, precum și în legătură cu îndeplinirea tuturor formalităților de înregistrare la Autoritatea Civilă Aeronautică Română.
  • CHC Helicopter, unul dintre cei mai mari operatori de elicoptere la nivel global, cu privire la diverse aspecte de reglementare referitoare la operațiunile de zbor din România. Am asistat, de asemenea, clientul în mai multe aspecte juridice societare legate de filiala sa locală.
  • Roosendaal Keyzer Advocaten, o firmă de avocatură din Belgia specializată în drept maritim, privind aspectele de reglementare legate de vânzarea navei „Auguste” și în legătură cu realizarea formalităților necesare în fața autorităților române în vederea radierii din registre.
  • Aerovista FZE, un operator integrat de aeronave din sistemul de închiriere și navlosire, privind redactarea unei opinii juridice privind semnarea unui contract de închiriere încheiat cu o societate din România, privind o aeronavă Boeing 737-300 și diverse aspecte juridice legate de procedura de înregistrare a aeronavei în România.

Aprecieri 


Clienții sunt mulțumiți de abordarea flexibilă a firmei: „Răspund foarte prompt și găsesc soluții pentru rezolvarea amiabilă a problemelor dificile.” Sursă: Chambers & Partners

Clienții spun că firma este „profesionistă, are o echipă extraordinară de avocați cu experiență solidă”. Sursă: Legal 500

„Foarte capabili, prompți, au cunoștințe juridice bune și sunt orientați către soluționarea nevoilor clienților.” Sursă: Legal 500

„Mușat & Asociații – gigantul din România care are o listă impresionantă de clienți corporatiști și contacte foarte bune cu agențiile guvernamentale.” Sursă: Chambers & Partners

„Am fost întotdeauna pe deplin mulțumit să lucreaz cu Mușat & Asociații; ne cunosc afacerea foarte bine, stăpânesc problemele juridice și ne înțeleg perfect cerințele”. Sursă: IFLR 1000

Clienții despre avocații Mușat & Asociații: „Grad ridicat de profesionalism și implicare, abordare inovatoare și soluții originale.” Sursă: Chambers & Partners

Mușat & Asociații a fost descrisă de un client ca „o firmă cu servicii integrate, care are abilitatea de a pune la dispoziție tot ce ne trebuie”. Sursă: IFLR 1000

Clienții spun: „Alegem Mușat & Asociații datorită serviciului impecabil. Prompți, inovatori și practici, ne sugerează întotdeauna soluții care să se potrivească strategiei noastre de business.” Sursă: Chambers & Partners

Un client spune că „serviciul oferit este excelent și întotdeauna am avut încredere că vom primi răspunsuri la toate solicitările noastre”. Sursă: Legal 500

„Această firmă este implicată în unele dintre cele mai mari tranzacții care, de multe ori, sunt primele de acest fel.” Sursă: Chambers & Partners

Clienții laudă firma pentru „înțelegerea imediată a nevoilor clientului, cunoștințele solide de drept românesc și familiaritatea cu practica juridică internațională în domeniul achizițiilor”. Sursă: Legal 500

„Concurează cu ușurință cu orice altă firmă internațională, în ceea ce privește acoperirea, expertiza și viziunea.” Sursă: Chambers & Partners

„Date fiind legăturile strânse dintre Mușat & Asociații și guvern, nu este surprinzător că echipa are o experiență vastă în consilierea a varii autorități publice.” Sursă: Chambers & Partners

Mușat & Asociații deține „o parte dominantă a activității naționale” și „se bucură de respect din partea competitorilor și a clienților”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții apreciază „competența și abordarea promptă a firmei”. Sursă: Legal 500

Clienții declară că „firma a putut să pună la dispoziție avocați specializați în cel mai scurt timp – firma este deosebit de promptă”. Sursă: Chambers & Partners

„Implicarea totală a Mușat & Asociații în cauze este cu adevărat apreciată”. Mai mult, „Mușat combină cunoștințele tehnice aprofundate cu un înalt nivel al înțelegerii business-ului”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții apreciază „cunoașterea aprofundată a industriei de către avocați și serviciile excelente” Sursă: Chambers & Partners

VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email