Mușat & Asociații este întotdeauna cu un pas înainte în ceea ce privește evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri, anticipând nevoile clienților și acționând că un deschizător de drumuri în domeniu.

Echipa de litigii MUȘAT & ASOCIAȚII obţine menținerea clasării ca monument istoric a Casei Memoriale „Vasile Alecsandri” din Bacău

Echipa de litigii a Casei de Avocatură MUȘAT & ASOCIAȚII a câștigat definitiv un dosar cu rezonanță deosebită în plan cultural, fiind alături de Societatea Cultural-Știinţifică „Vasile Alecsandri” din Bacău și de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în menținerea clasării ca monument istoric a Casei Memoriale „Vasile Alecsandri”.

Completul de 3 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins solicitarea actualului proprietar de anulare a clasării ca monument istoric a Casei Memoriale „Vasile Alecsandri”, menținând astfel imobilul sub regimul de protecție instituit prin Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Imobilul „Vasile Alecsandri” a fost clasat ca monument istoric încă din anul 1991, prin Ordinul nr. 2314/2004, care a preluat lista de clasare a imobilelor monumente istorice existentă la nivelul anilor 1991-1992. Timp de peste 5 ani, societatea civilă locală și reprezentanții presei au dezbătut pe larg situația dezastruoasă în care a ajuns clădirea de patrimoniu și au militat pentru menținerea clasării ca monument istoric cu scopul protejării clădirii și al menținerii dreptului de preempțiune a statului român. Conform legii, direcția județeană pentru cultură „inițiază, atunci când este necesar, sau solicită consiliului județean exproprierea pentru cauza de utilitate publică a monumentelor istorice, în vederea salvării acestora de la distrugere și degradare”.

Profesorul Ioan Dănilă este unul dintre cei mai fervenți apărători ai casei de patrimoniu și fondatorul asociației culturale ce poartă numele poetului: Societatea Cultural-Știinţifică „Vasile Alecsandri”. Printr-o scrisoare oficială, semnată împreună cu rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, prof. univ. dr. Carol Schnakovszky, a ținut să transmită mulțumiri echipei de avocați care a contribuit la acest succes: Dorim să adresăm profundele noastre mulțumiri în legătură cu modul în care Casa de Avocatură Mușat & Asociații s-a implicat, pro bono, în acest litigiu. Gestul firmei se înscrie, fără exagerare, între acele demersuri menite să restabilească locul valorilor patrimoniale românești.

Echipa de avocați implicați în proiect a fost coordonată de către dl Gheorghe Buta,  managing partner la MUȘAT & ASOCIAȚII. Au fost în mod direct implicați în gestionarea dosarului avocații Angela Porumb (partener) și Valeriu Solcanu (senior associate).

Această reușită se adaugă numeroaselor succese obținute de Casa de Avocatură MUȘAT & ASOCIAȚII în beneficiul clienților săi: instituții publice, companii de stat și corporații multinaționale, precum și personalități ce ocupă diverse funcții și demnități publice, care au fost, de-a lungul anilor, reprezentați cu succes de firma de avocatură.