Marti, 14 noiembrie 2006, casa de avocatura Musat & Asociatii a aniversat 15 ani de activitate si lansarea ghidului legislativ “Doing Business in Romania 2006”, in perspectiva integrarii Romaniei in U.E., la 1 ianuarie 2007.
De mai bine de 15 ani, Musat & Asociatii s-a dedicat unei clientele impresionante atat prin numar cat si prin rezonanta numelui: banci si institutii financiare, fonduri de investitii, companii multinationale, companii locale publice si private, institutii guvernamentale, agentii de reglementare. Portofoliul de clienti al firmei include companii straine prestigioase, precum. AT&T, Lucent Technologies, General Motors, General Electric, G.E. Capital, Citigroup, Glaxo Smithkline, Intel Corporation, Pepsi-Co, Harris Corporation, Thyssen Krupp, Alstom, Pfizer Inc., Electrolux, Unilever N.V., Unicredit, Enel, Generali, Raiffeisen Bank, ABN AMRO, dar si companii si societati autohtone, precum Petrom, Posta Romana, Electrica, Romgaz, Atlas Telecom, Banca Comerciala Romana, Eximbank SA, Biroul de Credit, Automobile Dacia S.A. / Renault, SBS Broadcasting Corporation, Liebrecht & Wood, Caterpillar, Central Media Enterprises (CME), L’Oreal, Japan International Cooperation Agency (JICA).
Grupand peste 70 de avocati cu expertiza in toate domeniile de interes ale consultantei legale, inclusiv arbitraj si litigii comerciale, firma Musat & Asociatii a acordat asistenta juridica la multe din marile tranzactii finalizate cu succes, fiind angajata fie de statul roman, fie de diversi clienti privati, indeosebi investitori straini. Printre tranzactiile si proiectele consiliate in ultimul an de Musat & Asociatii se numara achizitia de catre Enel a Societatilor de distributie Electrica Muntenia Sud, Electrica Banat si Dobrogea, privatizarea CEC de partea OTP, diverse achizitii in Romania efectuate de Pepsi Americas, Intel Corporation, Group Generali si alte companii internationale restructurarea datoriilor de 1 miliard EURO ale Societatii Termoelectrica, restructurarea Petrotrans, proiectul Rosia Montana, etc. Firma a reprezentat, de asemenea, interesele Statului Roman in procesul cu Noble Ventures in fata Tribunalului Arbitral (ICSID) la Washington, precum si in alte arbitraje internationale. Recent, firma Musat & Asociatii a fost selectata de Guvernul Romaniei ca si consultant juridic principal pentru privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii si pentru restructurarea SN Posta Romana in vederea privatizarii.
In cadrul receptiei organizate cu aceasta ocazie, Gheorghe Musat, Managing Partner in cadrul firmei, a declarat:
“Eu si asociatii mei, impreuna cu cei peste 100 de tineri care compun staff-ul firmei, multumim tuturor celor care au acceptat invitatia de a impartasi impreuna cu noi bucuria aniversarii a 15 ani de activitate a Societatii de Avocati Musat & Asociatii. Acesti 15 ani au fost pentru noi ani frumosi, plini de succese, dar nu lipsiti de dificultati. Au fost ani frumosi pentru ca in anul 1991 am pornit cu cativa tineri absolventi si o secretara, iar astazi Musat & Asociatii are un staff avocatial de peste 70 de avocati si 40 de asistenti, toti tineri, entuziasti si devotati profesiei si, lucrul cel mai important, formati aici, la “Scoala Musat & Asociatii”. Au fost ani plini de succese, pentru ca multe din proiectele si tranzactiile importante din ultimii ani au fost finalizate cu participarea avocatilor nostri. Este pentru noi un motiv de mandrie ca aceste tranzactii au fost apreciate de specialisti ca succese de referinta pentru mediul de afaceri din Romania.
Toate aceste succese au fost posibile in primul rand datorita clientilor nostri, fie ei romani sau straini. Fara increderea, loialitatea si suportul clientilor, nici o firma de avocati nu poate inflori. Noi, cei de la Musat & Asociatii, suntem recunoscatori clientilor nostri pentru increderea lor si pentru colaborarea excelenta de pana acum.
In acesti ani am intampinat, desigur, si dificultati. In primul rand ca si noi, avocatii, ne-am confruntat cu greutatile inerente ale tranzitiei, fie ca a fost vorba de instabilitate legislativa, birocratia guvernamentala, coruptie sau inconsecventa justitiei. Apoi, pe o piata avocatiala in formare, in care actioneaza peste 20 de firme straine de avocati straini si alte firme romanesti redutabile, nimic nu este static, iar succesele nu tin o vesnicie. Este nevoie de o continua adaptare la exigentele clientilor, care cer servicii avocatiale inovative, in pas cu practica si standardele internationale. In ciuda acestor dificultati si a competitiei din ce in ce mai acerbe, Musat & Asociatii a reusit sa-si pastreze pozitia de frunte si sa ramana unul din pilonii de baza ai avocaturii de afaceri din Romania. Dorim sa ne consolidam aceasta pozitie si sa constituim un sprijin pentru clientii locali, fie ei privati sau de stat, pentru Guvern, fie el de stanga sau de dreapta, pentru institutiile de stat si agentiile guvernamentale, pentru investitorii straini”.
Cu ocazia acestei aniversari, a fost lansat ghidul “Doing Business in Romania”, in perspectiva integrarii Romaniei in U.E., peste 45 de zile.
Realizarea ghidului “Doing Business in Romania” este doar una dintre iniţiativele care individualizeaza firma Musat & Asociatii pe piaţa românească. Prin privirea comprehensivă pe care o oferă asupra cadrului legislativ românesc din perspectiva mediului de afaceri acest ghid este un instrument valoros şi unic în România. Disponibilă în limba engleză, “Doing Business in Romania” conţine o analiză a cadrului legislativ roman pe domenii şi arii de interes precum drept societar, energie şi resurse naturale, dreptul bancar, dreptul concurenţei, procedura falimentului, privatizări, fuziuni şi achiziţii, dreptul mediului, proprietatea intelectuală, dreptul maritim şi asigurări, drept fiscal, pieţe de capital, drept imobiliar, dreptul muncii, telecomunicaţiile şi IT, etc. O echipa de peste 20 de avocati din cadrul Musat & Asociatii a contribuit la elaborarea noii editii “Doing Business in Romania”.
La receptie au participat numerosi oameni de afaceri, reprezentantii unor companii publice si private, politicieni, reprezentanti ai unor institutii si agentii guvernamentale, jurnalisti.