Mușat & Asociații este întotdeauna cu un pas înainte în ceea ce privește evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri, anticipând nevoile clienților și acționând că un deschizător de drumuri în domeniu.

Muşat & Asociaţii: „Lipsa legislaţiei secundare blochează investiţii de peste 300 de milioane de euro în energie alternativă”

Avocaţii Muşat & Asociaţii, una dintre firmele de avocatură de top din România, au luat parte astăzi, 22 octombrie 2009, la dezbaterea „Energia Regenerabilă în România”, care aduce în discuţie aspecte precum contextul investiţional pentru dezvoltarea pieţei de energie regenerabilă, mecanismele de promovare ale acestui sector, cadrul legal în sectorul energiei eoliene şi sursele de finanţare disponibile.

„Până acum nici un proiect nu a accesat fondurile disponibile, sub niciuna dintre formele prevăzute de lege, din cauza lipsei legislaţiei secundare, a ghidurilor şi normelor metodologice necesare, deşi energia regenerabilă este în prezent domeniul vedetă al investitorilor”, a declarat Miruna Suciu, Partner Muşat & Asociaţii, în cadrul prezentării susţinute, pe tema facilităţilor financiare disponibile pentru proiectele private pe energie regenerabilă.

În perioada 2008-2013 sunt disponibile 200 de milioane de euro pentru proiecte de energie regenerabilă, din care 169,7 milioane de euro fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi 30,3 milioane euro fonduri de cofinanţare publică asigurate de la bugetul de stat (potrivit HG 750/2008). La acestă sumă se adaugă fondurile disponibile prin intermediul Ministerul Mediului (aprobate prin ordinul nr. 1342/15.10.2009), estimate la peste 100 de milioane de euro.

„Acest decalaj ne „costă” destul de scump, atât din punct de vedere economic, cât şi în ceea ce priveşte concretizarea oportunităţilor de dezvoltare energetică, pe care fie le ratăm, fie le întarziem. Iar pe timp de criză n-ar trebui să ne permitem un asemenea lux”, este de părere Miruna Suciu. „Pentru a ne alinia prevederilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte eficienţa energetică, trebuie să urgentăm accesarea acestor fonduri”. În cadrul conferinţei au mai luat cuvântul reprezentanţi ai Transelectrica, ANRE, Ministerului Economiei, Băncii Mondiale şi ai Roland Berger.

În domeniul Energiei, Muşat & Asociaţii ocupa locul întâi în cele mai recente ediţii ale clasamentelor realizate de publicaţiile internaţionale de specialitate Legal 500 şi Chambers Europe. De asemenea, prestigiosul ghid juridic britanic, PLC Which Lawyer?, recomandă cu prioritate (highly recommended) expertiza Muşat & Asociatii în aceasta arie de practică avocaţială.

Expertiza firmei include numeroase proiecte de amploare, dintre cele mai răsunătoare derulate în sectorul energetic românesc, precum privatizarea Electrica Muntenia Sud, restructurarea datoriilor Termoelectrica, în valoare de 1,2 miliarde de euro, proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, evaluat la 4 miliarde de euro, precum şi în proiectul brownfield de modernizare a termocentralei de 800 de MW situată în Brăila, cu investiţii estimate la peste un miliard de euro.

De asemenea, în domeniul energiei regenerabile Muşat & Asociaţii oferă consultanţă juridică pentru mai multe proiecte de anvergură derulate pe piaţa locală de jucători renumiţi la nivel european în acest sector, precum Enel, Martifer, Good Wind sau Statkraft Markets.