Mușat & Asociații este întotdeauna cu un pas înainte în ceea ce privește evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri, anticipând nevoile clienților și acționând că un deschizător de drumuri în domeniu.

Noua soluție favorabilă obținută de Mușat & Asociații la Înalta Curte de Casație și Justiție pune sub semnul întrebării tratamentul fiscal al cheltuielilor de sponsorizare/mecenat/burse private

O nouă soluție favorabilă obținută de avocații Mușat & Asociații la Înalta Curte de Casație și Justiție pune, pentru prima dată, sub semnul întrebării practica organelor fiscale privind tratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor de sponsorizare/mecenat/burse private.

Echipa de avocați specializați în litigii fiscale din cadrul departamentelor de drept fiscal și litigii a Mușat & Asociații a reprezentat cu succes, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, unul dintre cei mai mari jucători din industria producției, procesării și comercializării de carne din România.

Prin soluția recent pronunțată, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de DGAMC, validând în acest fel soluția instanței de fond care, într-o cauză complexă vizând perioada fiscală 2015 – 2016, a considerat că atât limitarea deductibilității cheltuielilor de sponsorizare și/sau mecenat, cât și scutirea aferentă profitului reinvestit trimit la același reper atunci când sunt determinate în cuantumul lor, respectiv la „impozitul pe profit datorat”, fără ca legislația fiscală să facă o diferențiere între aceste două moduri de calcul.

Astfel, instanța de fond a reținut, iar instanța supremă a confirmat, faptul că prevederile fiscale nu reflectă nicio prioritate de aplicare a facilităților fiscale, motiv pentru care este nelegală interpretarea organului fiscal potrivit căreia prima dată se scade din impozitul pe profit suma cu titlu de scutire aferentă investițiilor realizate și abia apoi se aplică procentul de 20% pentru determinarea limitei deductibilității cheltuielilor de sponsorizare/mecenat/burse private.

Din moment ce Codul fiscal și normele metodologice de aplicare a prevederilor Codului fiscal nu conțin nicio interdicție expresă de aplicare concomitentă a celor două facilități fiscale, instanța a stabilit că nu există niciun impediment legal ca unui contribuabil să i se acorde dreptul de a determina sumele deductibile din impozitul pe profit prin raportare la aceeași bază de calcul, respectiv la aceeași valoare.

De asemenea, a fost reținută și aplicabilitatea principiului de interpretare in dubio contra fiscum în dreptul fiscal, conform căruia prevederile legale incerte se interpretează în contra autorităților fiscale și profită contribuabilului. În speță, instanța a reținut că organul fiscal nu a arătat în mod clar și textual de ce interpretarea pe care a adoptat-o în legătură cu limitarea deductibilității cheltuielilor de sponsorizare/mecenat/burse private ar fi cea corectă.

Echipa de avocați și consultanți fiscali ai Mușat & Asociații implicată în acest proiect a fost formată din Angela Porumb și Răzvan Graure – Parteneri, Alina Man și Pompilia Grigoraș – Managing Associates.

Important notice:

Beware of Fraudulent Emails

We have been informed that some of you have recently received unsolicited emails from a fake email address claiming to represent our law firm. We would like to emphasize that these messages do not come from us and have nothing to do with our work. For your safety, please do not open these emails and do not provide any personal or confidential information.

If you have received such messages, we recommend that you report them as spam and contact us directly at the official email address (general@musat.ro) or at our phone number - 021.202.59.00.

We are looking very seriously into this situation and are investigating it together with the competent authorities to prevent such incidents in the future. Thank you for your understanding and cooperation!

Anunț important

Atenție la Emailuri Fictive

Am fost informați că, recent, unii dintre voi ați primit emailuri nesolicitate de la o adresă de email falsă care pretinde a reprezenta firma noastră de avocatură. Dorim să subliniem că aceste mesaje nu provin de la noi și nu au nicio legătură cu activitatea noastră. Pentru siguranța dumneavoastră, vă rugăm să nu deschideți aceste emailuri și să nu furnizați informații personale sau confidențiale.

Dacă ați primit astfel de mesaje, vă recomandăm să le raportați ca spam și să ne contactați direct la adresa oficială de email (general@musat.ro) sau la numărul nostru de telefon - 021.202.59.00.

Luăm foarte în serios această situație și investigăm împreună cu autoritățile competente pentru a preveni astfel de incidente pe viitor. Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare!