Mușat & Asociații este întotdeauna cu un pas înainte în ceea ce privește evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri, anticipând nevoile clienților și acționând că un deschizător de drumuri în domeniu.

Un cadru legal reglementat va dubla numărul investitorilor în domeniul energiei regenerabile

Muşat & Asociaţii a organizat astăzi, 30 martie 2010, evenimentul cu tema „Focus on Renewable Energy”, unde au fost dezbatute subiecte de actualitate pe tema energiei regenerabile precum modalităţile de atragere a surselor de finanţare sub formă de scheme de ajutor de stat, stadiul fondurilor structurale atrase în domeniul energiei regenerabile sau aspecte practice legate de implementarea Legii 220/2008.

„Energia regenerabilă este un domeniu vedetă pentru investitori şi a luat avânt odată cu introducerea Legii 220/2008, prin stabilirea cotelor obligatorii de certificate verzi pentru perioada 2008–2020, creând astfel posibilitatea planificarii investiţiilor pe termen mediu şi lung. Din păcate, legea nu este deocamdată pe deplin funcţională, neavând norme de aplicare şi aşteptând aprobarea Uniunii Europene referitoare la schemele de ajutor de stat, ceea ce afectează destul de serios potenţialul acestui sector. Un cadru legislativ coerent ar atrage o dublare a numărul investitorilor în energie eoliană, iar din experienţa mea personală vă pot spune că sunt cel puţin 10-15 investitori cu care am discutat în ultimele luni şi care deţin atât interes, cât şi resurse de a investi în proiecte energetice din resurse regenerabile”, precizează în acest context Miruna Suciu, Partener Muşat & Asociaţii şi coordonatoarea departamentului de energie.

Comisia Europeană a solicitat informaţii referitoare la Legea 220/2008 în urmă cu circa un an, aspectele referitoare la normele de aplicare ale legii nefiind deocamdată clarificate. “Soluţionarea aspectelor legate de modul în care sunt gestionate şi atribuite certificatele verzi, considerate de către unele voci drept o formă deghizată de ajutor de stat, controversă aflată şi pe agenda Comisiei Europene, este necesară pentru crearea unui mediu de business competitiv. Discuţiile derulate astăzi între autorităţile ce reglementează acest domeniu şi reprezentanţii mediului privat demonstrează dorinţa tuturor părţilor de a rezolva această situaţie”, este de părere Anca Buta Muşat, Partener Muşat & Asociaţii.

La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Consiliului Concurenţei, ai principalilor jucători din sectorul energetic şi ai firmelor de consultanţă Deloitte şi KPMG.

Muşat & Asociaţii deserveşte în domeniul energiei regenerabile jucători de renume, precum Enel, Martifer, Infusion, Global Wind Energy sau Statkraft Markets. Totodată, portofoliul Muşat & Asociaţii în domeniul energiei include numeroase proiecte de amploare, dintre cele mai răsunătoare derulate în sectorul energetic românesc, precum privatizarea Electrica Muntenia Sud, restructurarea datoriilor Termoelectrica, în valoare de 1,2 miliarde de euro, asistarea Enel în proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, evaluat la 4 miliarde de euro, precum şi în proiectul brownfield de modernizare a termocentralei de 800 de MW situată în Brăila, cu investiţii estimate la peste un miliard de euro, sau asistarea Rompetrol Group în derularea ofertei publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services.

Expertiza Muşat & Asociaţii în domeniul energiei este recomandată de prestigioasele ghiduri juridice internaţionale de specialitate, Legal 500 şi Chambers & Partners, care plasează firma pe primul loc în România în această arie de practică avocaţială şi recomandă avocaţii firmei în topul specialiştilor în domeniul energetic în România.